Hlavní obsah

Desítky řidičů mají modré majáky načerno, trest je nízký

 

Reklama

Desítky řidičů mají podle policie v autě načerno modré majáky. Reportér Seznamu se s jedním takovým řidičem projel.

Článek

Na českých silnicích potkáte občas automobily, jejichž řidičům vynucuje přednostní jízdu modrý maják. Ne vždy se ale jedná o ministra nebo vrcholného představitele armády, kteří mají k použití výstražného světla ze zákona oprávnění.

S blikajícím majákem totiž jezdí i desítky normálních řidičů.

Na první pohled je v provozu těžko poznáte. Reportér Seznamu však mluvil s řidičem, který maják už roky načerno používá.

,,Je za to tak malý trest, že za ušetřený čas to vždycky stojí. Používám je šest let a policisté mě chytili jenom jednou. Skončilo to pokutou 100 korun blokově," popsal situaci zmíněný řidič, který si navíc na riziko postihu sjednal pojistku.

Policisté chytí ročně desítky řidičů, kteří načerno výstražné světlo používají.

Navzdory zkušenosti, kterou sdělil Seznamu výše uvedený šofér, jim však podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána hrozí mnohem vyšší pokuta. Až v řádu několika tisíc korun.

,,Za samotné neoprávněné užití modrého majáku lze v blokovém řízení uložit pokutu až 2000 korun. Ve správním řízení to potom může být 2 500 korun," uvedl mluvčí, který upozorňuje, že úřady samozřejmě mohou řidičům maják odebrat.

„A pokud byl ve vozidle nainstalován napevno, pak lze takové vozidlo považovat jako automobil, který má vážnou technickou závadu. A může být zkrácena technická způsobilost až na 30 dní," řekl Seznamu mluvčí Bocán.

Modré majáky můžou používat například prezident, šéfové obou komor Parlamentu, ministři nebo náčelník Generálního štábu Armády.

Reklama

Doporučované