Hlavní obsah

Desítky slunečních elektráren v Česku otevřou své brány veřejnosti

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé si mohou prohlédnout velké solární parky i menší střešní instalace na rodinných domech nebo navštívit velkokapacitní bateriové úložiště energie. Tento týden se zpřístupní přes 20 slunečních elektráren a dalších projektů.

Článek

Cílem akce je představit zájemcům fungování fotovoltaických elektráren, ukázat možnosti využití energie ze slunce a podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky. Seznam lokalit zapojených do dnů otevřených dveří spolu s termíny prohlídek a registračním formulářem je na webu Solární asociace, která akci pořádá u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Jako první se návštěvníkům už v sobotu otevřela fotovoltaická elektrárna Bežerovice na Táborsku. Ročně tento zdroj vyrobí elektřinu pokrývající spotřebu více než 700 domácností.

Dnes bude možné navštívit například elektrárnu Vepřek u Nové Vsi na Mělnicku, jednu z největších nejenom v Česku, ale i střední, jižní a východní Evropě. Komplex 13 bloků s celkovým výkonem přes 35 megawattů má rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť.

Solární elektrárny budou k vidění i na netradičních místech. Jak využít energii ze slunce pro vlastní provoz prozradí v Moštárně Hostětín na Uherskohradišťsku, na Kozí farmě v Pěnčíně na Jablonecku nebo ve Větrném kole v Chocni na Pardubicku. Mezi zapojené projekty patří také sluneční elektrárna Ostrava-Plesná, soběstačná dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily.

Zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení, takzvaných trackerů. Lidé si je mohou prohlédnout v Myštěvsi na Královéhradecku či Horních Moštěnicích na Olomoucku. Technickou zajímavostí je také první velkokapacitní bateriový systém v Česku připojený do distribuční soustavy, který vznikl v Prakšicích na Uherskohradišťsku.

Stejně jako v předchozích letech organizátoři akce očekávají velký zájem žáků základních a středních škol. Navštívit mohu například Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu, kde se dozví více o použití různých technologií spojených se solární energií nebo o speciálním zapojení do energetického systému budovy s užitím baterií.

Reklama

Doporučované