Hlavní obsah

Desítky soudců a žalobců v Praze bydlí za ceny pro chudé

Praha pronajímá byty desítkám soudců a žalobců. Video: Radek Nohl, Anita Baselová

 

Reklama

Piráti získali dokument, kolik platí soudci a žalobci za pražské městské byty. Jejich mzdy se pohybují kolem 100 tisíc korun, za nájem platí 60 korun za metr čtvereční.

Článek

Pražští soudci a státní zástupci vydělávají podle statistik v průměru přes 100 tisíc korun měsíčně. Přesto zhruba šest desítek figuruje v přehledu nájemníků, kteří v bytech pražského magistrátu platí nájemné ve výši okolo 60 korun za metr čtvereční.

Seznam.cz to vyčetl z dokumentů, jež přímo od magistrátu získali zastupitelé za Českou pirátskou stranu. Tabulky uvedené v dokumentech detailně ukazují, kde jaký státní zástupce či soudce bydlí, jak velký byt má nebo kolik za něj platí. Ceny se pohybují od 60 do 69 korun za metr čtvereční.

„Podle mě není úplně sociálně spravedlivé, když ti, kteří mají vysoké příjmy, dostávají navíc ještě dotované sociální bydlení,“ řekl Seznamu pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek.

Normální stav? 100 korun za metr

Pro srovnání: Nájemní byty mají i jednotlivé městské části - nájemné v nich se však pohybuje okolo 100 korun za metr a nájemné ve výši 60 korun je určeno pro lidi, kteří se ocitli v sociální tísni.

Při pronájmech v soukromých bytech pak nájemci v průměru zaplatí 130 korun za metr čtvereční.

Magistrát to, že v jeho bytech soudci nebo žalobci bydlí, potvrzuje. Odmítá se však vyjadřovat ke konkrétním jménům. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman tvrdí, že výše nájmu, kterou soudce nebo žalobce platí, je jejich osobní údaj.

Radní Radek Lacko z hnutí ANO, pod něhož problematika bydlení spadá, pak uvedl, že výši nájmu schvalovala rada města podle zákona. A tak podle něho nelze mluvit o tom, že by soudci a žalobci měli nárok na sociální nájemné.

„Nicméně Praha, jako pronajímatel, si je vědoma skutečnosti, že byty mohou užívat osoby, které pomoc města se zajištěním bydlení nepotřebují,“ uvedl Lacko.

Dvacet procent navíc. Ale kdy?

Piráti začali problém řešit na dvou výborech pražského magistrátu. Ten již může podle zastupitele za Piráty Jakuba Michálka nájem soudcům zvýšit. „V případě, že mají smlouvu na dobu neurčitou, tak je tam možnost jim to zvýšit o dvacet procent,“ prohlásil Michálek.

Vedení města k tomu zatím ještě nepřistoupilo. Alespoň podle toho, co uvedl radní Lacko. Magistrát přesto tvrdí, že změní, komu budou byty nově přidělovány. Plánuje také kontrolu starých smluv.

O to, kdo v bytech bydlí, se Piráti začali zajímat po stížnosti jedné obyvatelky Prahy. Byla v sociální nouzi, ale byt s nižším nájmem nezískala. Pak zjistila, že místo ní v nich ale bydleli podnikatelé, manažer televize nebo i soudci.

Reklama

Doporučované