Hlavní obsah

Desítky tisíc Íránců truchlí za zabitého generála Solejmáního

Foto: Profimedia.cz

Kásim Solejmání byl považován za jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu. Truchlící se sešli ve městě Ahváz.

Reklama

Na jihozápadě Íránu ve městě Ahváz se v neděli sešly desítky tisíc truchlících ve smutečním průvodu za zabitého velitele elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního.

Článek

Solejmání byl spolu s dalšími devíti lidmi v pátek zabit při americkém raketovém útoku nedaleko iráckého Bagdádu. Byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie a jednoho z nejvlivnějšcíh mužů v zemi.

Do Ahvázu byly dopraveny i pozůstatky zástupce velitele iráckých Lidových mobilizačních sil Abú Mahdího Muhandise, který také zemřel při pátečním útoku.

Tělo Solejmáního bylo následně podle agentury AP převezeno do šíitského posvátného města Mašhad na severovýchodě Íránu. V pondělí bude přepraveno do Teheránu, kde se uskuteční oficiální smuteční obřad. Podle íránské státní televize úřady očekávají statisíce lidí. Obchody i řada ulic budou zavřené. Následně bude tělo převezeno do šíitského posvátného města Kom a v úterý nakonec do Kermánu, Solejmáního rodného města.

Írán sice Solejmáního oslavuje jako hrdinu a mučedníka, pro Spojené státy je ale Solejmání terorista, připomíná americká televize CNN. Mezi některými lidmi v regionu panují obavy z války s mocností, jako jsou USA.

Íránští poslanci v neděli na začínající schůzi parlamentu přišli oblečení v černých košilích a vykřikovali protiamerická hesla.

V interview se CNN v Teheránu vojenský poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Chameneího řekl, že íránská odpověď bude jednoznačně vojenská a proti vojenským cílům.

Zvláštní shromáždění k uctění památky „mučedníků Solejmáního a Muhandise” uspořádalo také libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které má podporu Íránu.

Protože se útok odehrál na půdě Iráku, irácká vláda nyní čelí tlaku, aby ze země vypověděla 5200 amerických vojáků. Ti v Iráku pomáhají zabránit obnovení Islámského státu. O jejich budoucnosti bude jednat irácký parlament na zvláštní schůzi dnes odpoledne. Začátek byl však odložen, protože ze všech 329 poslanců dorazilo jen několik desítek. Podle CNN to není příliš neobvyklé. Často se stává, že se parlament vůbec nesejde, když jsou na programu citlivé záležitosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované