Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí v Katalánsku opět demonstrovaly za nezávislost

V ulicích Barcelony protestovalo 45 tisíc lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Protest v Barceloně zorganizovali separatisté z organizace Katalánské národní shromáždění. Ta sdružuje více než 80 tisíc lidí po celém Katalánsku.

Článek

Katalánci v neděli opět demonstrovali za nezávislost. Na demonstraci požadující vznik nové katalánské vlády a pokračování v úsilí o vytvoření nezávislé republiky se v Barceloně sešlo až 45 tisíc lidí. Informovala o tom místní policie.

Protest nazvaný „Republika teď“ uspořádala separatistická skupina Katalánské národní shromáždění (ANC). Shromáždění svolala mimo jiné na podporu kandidáta na předsedu vlády Jordi Sáncheze, který je od loňského října ve vazbě kvůli svolání demonstrace proti zásahu španělské policie na katalánských úřadech. Razii policisté provedli v souvislosti s referendem o nezávislosti.

Katalánsko mělo o nové vládě jednat v pondělí, schůzi však parlament odložil na neurčito. Španělský nejvyšší soud totiž odmítl Sáncheze na pondělní jednání dočasně propustit z vazby. Pro uvedení do funkce premiéra je nutná jeho osobní účast.

„Jsme tu proto, abychom vystoupili na obhajobu jeho kandidatury,“ uvedla jedna z protestujících. „Zastupujeme více než dva miliony občanů Katalánska, které chtějí teď pokročit směrem ke katalánské republice,“ řekl agentuře AFP místopředseda ANC Augustí Alcoberro. Organizace měla v roce 2015 podle svých statistik přes 80 tisíc členů.

Reklama

Doporučované