Hlavní obsah

Desítky tisíc obětí koronakrize. Spadly do dluhů, nemají ani na nájem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Samoživitelky se zadlužují, ukázal průzkum.

Reklama

Seznam Zprávy exkluzivně získaly výsledky průzkumu o tom, jak se žije samoživitelkám v době koronavirové krize. Ukazuje se, že si až třetina dotázaných musela vypůjčit peníze na živobytí, protože jim extrémně poklesly příjmy.

Článek

Současná krize způsobená pandemií koronaviru nejvýrazněji dopadá na sociálně slabé. Mezi ně patří také matky samoživitelky, které často pracují na zkrácené úvazky.

Jak před nedávnem odhalila rozsáhlá reportáž Seznam Zpráv, kvůli zavřeným školám zůstaly ženy s dětmi doma s mizernými příjmy, které je často ženou do hluboké propasti. Rodiče, kteří zůstali sami na výchovu dětí, mají vlivem současné situace na jedné straně zkrácené platy, na druhé straně výrazně větší výdaje.

Nebýt pomoci v podobě darování velkých nákupů, měly by některé z matek samoživitelek, s nimiž byly Seznam Zprávy v posledních několika týdnech ve spojení, prázdné lednice. Mnohým z nich po zaplacení nájmu zbývají třeba pouhé dva tisíce na měsíc, jiným ani na bydlení peníze nestačí.

My, samoživitelky. Příběhy žen s mizivými přijmy zachytila redaktorka Šárka KabátováVideo: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Nezisková organizace Klub svobodných matek zjišťovala, v jaké situaci se nachází matky samoživitelky po dvou měsících koronavirové krize. Z dotazníku, na který odpovědělo 950 respondentek, vyplývá, že až 66 procentům dotázaných se jejich finanční situace zhoršila, přičemž 53 procentům z nich finance ubyly výrazně.

Celkem je v Česku na 200 tisíc rodin, kde děti žijí jen s jedním rodičem. Pokud by tedy výše popsaná čísla platila obecně, šlo by až zhruba o sto tisíc samoživitelů a samoživitelek, jejichž situace se rapidně zhoršila.

Ztráta bydlení

Některé ženy se v dotazníku rozepsaly o svých současných problémech. Ukazuje se, že finanční tíseň se rozhodně nepromítá jen do nákupů jídla či drobnějších položek v seznamu výdajů domácností. Některé samoživitelky nemají ani na zaplacení nájmu. Odpověď typu „Přišla jsem o bydlení, musím se stěhovat a nevím, kdo by mi mohl finančně pomoci“, není mezi maminkami bez partnera výjimkou.

Ostatně právě pomoc druhých se ukazuje jako nedílná součást života samoživitelek v současné situaci. Téměř 19 procent dotázaných zažádalo o pomoc stát - prostřednictvím hmotné nouze, mimořádné okamžité pomoci či dalších finančních dávek. Ne všechny nicméně na takovou pomoc dosáhly či se jí dočkaly, jak ukazují výpovědi některých žen ze spolku Klub svobodných matek.

Skoro stejně početná skupina žen požádala o pomoc neziskovou organizaci. Z toho podle šéfky Klubu svobodných matek vyplývá, že samoživitelé nemají všeobecně velkou důvěru ve stát a jeho podoby pomoci. „V podstatě to potvrzuje i fakt, že stejné procento lidí, kteří se obrátili se žádostí o pomoc na stát, se rovná počtu těch, kteří žádali o pomoc neziskové organizace. Osobně bych v tom viděla velmi nízkou víru v pomoc státu, což je špatně,“ shrnula závěry ředitelka organizace Klub svobodných matek Dana Pavlousková.

Poněkud zarážející jsou nicméně také údaje o tom, kolik samoživitelek se v dotazníku přiznalo k tomu, že si musely půjčit. Jde až o jednu třetinu dotázaných, které současná krize donutila sáhnout po penězích s úrokem. Což souvisí také s tím, že až 60 procent žen nemělo před koronakrizí vůbec nic naspořeno.

„Z mého pohledu je to alarmující, protože to znamená, že podpora státu v této mimořádné situaci selhala. Koronakrize nebyla něco, co si maminky způsobily samy, byla to vnější skutečnost, na kterou se snažily reagovat, jak nejlépe uměly, ale jejich možnosti byly limitované,“ komentovala fakta šéfka klubu.

Z průzkumu také vyplynulo, že každá druhá samoživitelka nebude mít v důsledku koronakrize finance na to, aby dětem zajistila letní tábory nebo výlety. Klub svobodných matek, který vznikl jako iniciativa k propojení matek v podobné situaci plánuje zopakovat akci, která by umožnila početné skupině rodině vyřešit problém s nedostatkem financí na dětské akce.

Prázdniny pro děti

„Díky lidem, kteří nezůstali během krize imunní k věcem okolo sebe a podpořili nás, jsme jenom za první dva měsíce korony mohli pomoci rodičům samoživitelům částkou převyšující tři čtvrtě milionu, za což všem dárcům dlužíme obrovské poděkování. A tím to to nekončí. Slíbili jsme si, že nějaký vir nezkazí dětem prázdniny, a že se budeme snažit jim přispět na tábory nebo výlety do zoologických zahrad, dinoparků, aquacenter, prostě jim pomoc prožít zase hezké prázdniny,“ sdělila pro Seznam Zprávy Pavlousková s tím, že přispívat lze přímo prostřednictvím neziskové organizace.

Kromě toho se den co den v soukromé facebookové skupině Klub svobodných matek objevují fotografie zaplněných kuchyňských stolů s trvanlivými potravinami, ovocem, zeleninou i drogerií. Co se pro většinu společnosti zdá běžnou součástí krátkodobé výbavy domácnosti, je pro samoživitele s nízkými příjmy v podstatě zázrakem.

Díky lidem spojeným s Klubem svobodných matek, ve kterém se už roky angažují dokumentaristka Silvie Dymáková a novinářka Nora Fridrichová, dostávají maminky v nouzi od dárců hromadu potravin.Tento způsob pomoci si teď maminky a tatínkové v nouzi pochvalují. Pomáhá jim zaplnit lednice a také jim dodává pocit, že na ně někdo myslí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má ale za to, že lidi v podobné situaci nestaví na druhou kolej. „Pro řešení tíživé sociální situace rodičů - i rodičů samoživitelů - je k dispozici škála nepojistných dávek,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Brodská k výčtu, do kterého spadají například dávky pomoci v hmotné nouzi, ošetřovné, dávky státní sociální podpory, přídavek na dítě či příspěvek na bydlení.

Třebaže takové dávky výše zmíněné samoživitelky pobírají, mají za to, že největší pomoci se jim v téhle krizi dostává skrze sociální sítě a veřejné sbírky. A že většina samoživitelů se pomoci v hmotné nouzi nedočká.

Reklama

Doporučované