Hlavní obsah

Desítky tisíc ryb v Bečvě otrávily kyanidy. Padají trestní oznámení

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ryby, které uhynuly v Bečvě. Kontaminační mrak několik dní ničil život v řece na úseku o délce 38 kilometrů.

Reklama

aktualizováno •

Desítky tisíc ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy. Rybáři do kafilérie dosud odvezli 32 tun otrávených ryb. Jde o jednu z největších ekologických havárií posledních let na Moravě.

Článek

Otravu kyanidy potvrdily výsledky rozborů vzorků vody. Uvedla to dnes mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová. Podle ní to potvrdilo původní domněnku inspektorů. Na základě odebraných vzorků se bude nyní hledat původce havárie. Kontaminační mrak začal ničit život v řece v neděli. Postupoval od Choryně na Vsetínsku až do Přerova, kde se zastavil díky velké kapacitě vodní nádrže v nadjezí. Jde o úsek v délce 38 kilometrů, rybáři do kafilerie dosud odvezli 32 tun otrávených ryb.

Výskyt kyanidů v Bečvě, který znamená jednu z největších ekologických havárií posledních let na Moravě, podle odborníků patrně na blízký Hranický kras s nejhlubší zatopenou propastí na světě nezasáhne. Vliv by to tak nemělo mít ani na zdroje minerální vody. „Zdejší minerální voda, místně nazývaná kyselka, je specifický druh podzemní vody. Podstatné je, že její hladina se nachází o 60 až 100 centimetrů výše, než je hladina v řece Bečvě. Přímé nebezpečí tedy zdejším kyselkám nehrozí. Výše se nachází nejen hladina kyselek ve vrtech, které lázně využívají pro léčebné účely, ale i v Hranické propasti a okolních jeskyních,“ uvedl Milan Geršl z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Množství kyanidů, vysoce toxické látky, která otrávila život v řece v délce desítek kilometrů, zatím odborníci nedokážou určit. „To v tuto chvíli zatím vůbec netušíme,“ uvedla mluvčí ČIŽP.

Rozpustné kyanidy popsala jako prudké jedy, které na vzduchu vlivem vlhkosti a oxidu uhličitého a také v kyselém prostředí uvolňují rovněž prudce jedovatý kyanovodík. „Jejich jedovatost spočívá v zablokování buněčného dýchání. Nejnebezpečnější sloučeninou je kyanovodík. Smrtelná dávka kyanidu je 200 miligramů v pevném skupenství či jako roztok, smrt přichází během několika minut,“ uvedla mluvčí ČIŽP. Inspekce nechce k rozborům nic bližšího komentovat s tím, že by to mohlo zmařit vyšetřování.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je jediným účinným opatřením, jak koncentraci kyanidu snížit, zvýšení průtoků v tocích upouštěním z vodních nádrží. Kyanidy totiž nelze podle něj z povrchových vod odstranit, ani se nedá jejich koncentrace snížit oxidací chlorem, ozónem či jinou látkou. „Situaci jsme začali řešit ihned po ohlášení. K tomu jsme využili zásoby vody z vodní nádrže Bystřička a zvýšili jsme odtok až na patnáctinásobek. Manipulace jsme prováděli i v následujících dnech, aby došlo k naředění škodlivé látky a zabránilo se dalším úhynům ryb. Odběry v místech níže po toku dokazují, že koncentraci kyanidu se nám podařilo takto snížit,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Kontaminace se objevila v neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku. Postupovala přes Hustopeče nad Bečvou a Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou. V úterý se začaly objevovat leklé ryby v Přerově. Následky jsou rozsáhlé. „V tento okamžik jsme odvezli do kafilérií 32 tun otrávených ryb a pokračuje se dál. Nejvíce to chytlo místo mezi Lhotkou a Choryní a poté Hustopeče, Hranice a dál,“ řekl dnes předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. „V této oblasti byly ve středu odebrány vzorky vody a hodnoty koncentrace této látky byly podle rozborů překročeny asi dvacetinásobně, v Přerově jde o čtyřnásobek,“ doplnil.

Kontaminační mrak se objevil v neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku a putoval přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou. V úterý se začaly objevovat leklé ryby v Přerově. „V nadjezí v Přerově se kontaminační mrak zastavil. Něco málo rozředěného vteklo do Moravy, ale není to již nijak rizikové,“ doplnila dnes mluvčí inspekce.

Riziku pro zasažení řeky Moravy, do které se Bečva vlévá, se snažilo systematicky zabránit i Povodí Moravy. Vodohospodáři vyčíslili postupovou dobu pro stanovení počátku zvýšených odtoků z nádrží Slušovice a Fryšták. „Vzhledem k tomu, že přímo na řece Moravě není žádná větší vodní nádrž, snižujeme koncentraci kyanidu díky zásobám vody ze Slušovic a Fryštáku, které leží na přítocích do Moravy,“ doplnil Gargulák. Situace se podle něj daří postupně řešit. „Koncentrace po naředění vodou z vodních nádrží již nepřestavuje tak velké riziko pro vodní faunu a floru,“ podotkl.

Případ převzali kriminalisté ze Zlínského kraje. „Šetří to vsetínští kriminalisté v současné době jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Může se to ohledně té nedbalosti změnit podle toho, zda šlo o úmyslný trestný čin, či nikoli,“ řekl dnes mluvčí krajské policie Petr Jaroš. Padlo i několik trestních oznámení. S policií spolupracuje při hledání původce znečištění i Povodí Moravy. Na neznámého pachatele jej podal starosta Hranic Jiří Kudláček i zástupci Pirátů ve Zlínském kraji.

Reklama

Doporučované