Hlavní obsah

Desítky tisíc žen v Británii nedostaly pozvánku k preventivnímu vyšetření rakoviny, některé dokonce ani výsledky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř 50 000 žen v Británii nedostalo výsledek nebo pozvání k preventivnímu vyšetření rakoviny děložního čípku. Na vině je outsourcingová firma Capita, která měla odesílání dokumentů na starost. Podle odborníků jde o velice vážnou situaci.

Článek

Většina z celkových asi 48 500 postižených žen v Británii nedostala pozvánku na screeningové vyšetření karcinomu děložního čípku. Na 4 508 z nich postrádá dopisy s výsledky, které by mohly obsahovat varování před abnormálním cytologickým nálezem a pozvánku k dalšímu vyšetření.

Chybu outsourcingové společnosti Capita, která měla odesílání dokumentů na starost, odhalil britský kontrolní úřad. Podle něj bylo kromě tisíce neodeslaných pozvánek 90 žen úplně vyřazeno z programu.

Zdravotnické konsorcium v Londýně (BMA) již varovalo před vážnými riziky, které firma Capita svým pochybením způsobila. „Jedná se o neuvěřitelně vážnou situaci a je přímo děsivé, že kvůli této hrubé chybě ze strany Capity mohou být ohroženi pacienti,” cituje server The Independent doktora Richarda Vautreyho, předsedu výboru Zdravotnického konsorcia v Londýně.

Šéf Národní zdravotní služby (NHS) Simon Stevens nyní požaduje, aby byla s firmou Capita ukončena smlouva. „Národní zdravotní služba Anglie musí nést zodpovědnost za tuto hroznou situaci, nemůže zodpovědnost outsourcovat,” dodal doktor Vautrey. Organizace zároveň uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by incident způsobil škody.

A proč je incident závažný ze zdravotního hlediska? Takzvaný screening rakoviny děložního čípku se provádí jako prevence před vznikem nádorového onemocnění. Cílem je, co nejdříve odhalit abnormality, které by bez potřebné léčby mohly vyústit v rakovinu děložního čípku.

Reklama

Související témata:

Doporučované