Hlavní obsah

Desítky tun odpadu každý den. Pláže na Bali zaplavila plastová vlna

Znečištění plastovým odpadem je v Indonésii vážným problémem i mimo monzunové období.Video: @jeffreyhutton

 

Reklama

Slavné pláže indonéského ostrova Bali posely plasty. Zejména během monzunového období nejde o neobvyklou událost, odborníci proto stále bijí na poplach kvůli špatnému nakládání s odpady a globálnímu znečištění moří.

Článek

Úřady na Bali se jen stěží snaží udržet krok s přílivem odpadu, který se vyplavuje na plážích Kuta, Legian a Seminyak. V těchto oblastech se během pátku a soboty nashromáždilo přibližně 90 tun smetí, dvě třetiny z toho přibyly za jediný den. První den nového roku tak mnozí místní strávili úklidem.

„Na vyčištění pláží opravdu tvrdě pracujeme, ale odpadky neustále přichází. Každý den nasazujeme náš personál, nákladní automobily i nakladače,“ cituje britský list The Guardian Wayana Puju z agentury pro životní prostředí, který má na starosti sanitaci v oblasti Badung.

Podle doktorky Denise Hardestyové jde o jev, který se každoročně v monzunovém období opakuje, a nejde tak o nic překvapivého. V posledním desetiletí však bylo možné vidět, jak objem odpadu roste. Podle Hardestyové je zvyšující se množství vyplaveného odpadu v souladu s globálním nárůstem výroby plastů.

Hardestyová v Indonésii pracuje s tamními výzkumníky zabývajícími se znečištěním moří, zároveň je také jedním z expertů, kteří spolupracují s indonéskou vládou na plánu boje s touto problematikou. S tím pak pomáhá také mnoho jednotlivců a komunit, kteří jsou dle jejích slov stále aktivnější například v omezování používání plastů.

Australská Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu, pod jejíž záštitou Hardestyová pracuje, doufá, že bude v Indonésii možné zavést novou metodu ke sledování odpadků, která využívá kamery a umělou inteligenci.

Znečištění plastovým odpadem je v Indonésii obecně vážným problémem, informuje americká CNN. V listopadu roku 2018 byla poblíž ostrova Kapota nalezena mrtvá velryba, v jejímž žaludku bylo později objeveno 6 kilogramů plastů. Podle expertů jsou primárním problémem neefektivní systémy nakládání s odpady, které se v Indonésii praktikují, a je proto potřeba začít s reorganizací zažitých způsobů.

Indonéská vláda již v dubnu minulého roku zahájila akci za dramatické omezení plastů v zemi. Hlavním cílem je do roku 2025 snížit oceánský plastový odpad o 70 % a do roku 2040 být zcela bez znečištění plasty.

Za normálních podmínek by v tuto roční dobu bylo na Bali tisíce turistů, pandemie koronaviru však cestování zastavila a návštěvníků je málo. Kvůli novým mutacím viru navíc Indonésie od 1. ledna na dva týdny uzavřela své hranice pro všechny příjezdy ze zahraničí.

„Pandemie covidu-19 je nejničivější katastrofou pro turismus na Bali. Je to mnohem horší než bombové útoky, a to jak ty první, tak druhé, a horší než všechny erupce Agungu dohromady,“ uvedl už v srpnu pro CNN Tjokorda Oka Artha Ardana Sukawati, viceguvernér Bali a bývalý předseda asociace hotelů a restaurací na ostrově.

Reklama

Doporučované