Hlavní obsah

Desítky uprchlíků ve východní Sýrii zabila nálož schovaná v automobilu

Nálož v automobilu explodovala na území, které kontrolují arabsko-kurdské miliceVideo: Reuters

 

Reklama

U nově osvobozeného města Dajr az-Zaur vybuchla nálož. Exploze si vyžádala desítky mrtvých civilistů, kteří utíkali před radikálními islamisty.

Článek

Desítky mrtvých si v sobotu vyžádal útok teroristické organizace Islámský stát na uprchlíky ve východní Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na syrské ochránce lidských práv.

Nejméně jedna bomba umístěná v automobilu podle tohoto zdroje explodovala v oblasti kontrolované Syrskými demokratickými silami (SDF), což je označení pro arabsko-kurdské milice podporované mezinárodní koalicí. O incidentu zatím nejsou k dispozici další podrobnosti.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo více než 330 000 obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit domovy.

Od roku 2015 je významným spojencem syrské vlády v boji proti Islámskému státu Rusko, které Damašku poskytuje vojenskou podporu. Arabsko-kurdské milice, které v Sýrii rovněž bojují proti IS, naopak podporuje mezinárodní letecká koalice v čele se Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované