Hlavní obsah

Desítky zraněných po zemětřesení v Itálii, Češi snad v pořádku

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Telefonát z velvyslanectví v Římě a MZV: Informace o obětech či zraněních Čechů zatím nemáme.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Desítky zraněných, zlikvidované vesnice, zřícené kostely, tak to vypadá ve střední Itálii po dalším zemětřesení, ministerstvo zjišťuje, zda jsou čeští turisté v pořádku.

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí ani Velvyslanectví ČR v Římě zatím nemá informace, že by mezi desítkami zraněných byli Češi. Definitivní úleva ale ještě není namístě, záchranáři stále prohledávají trosky zřícených budov.

Podle italského geologického a vulkanologického ústavu mělo zemětřesení sílu kolem 6,5 stupně a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce deseti kilometrů. Otřesy, které oblast zasáhly v 07:40 SEČ, byly cítit v široké oblasti od Bolzana po Neapol. Rozsah škod je značný, v řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů.

Úřad civilní ochrany uvedl, že zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech, pouze několik desítek zraněných. Epicentrum bylo podle USGS ve vzdálenosti zhruba 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie.

Otřesy vyvolaly mezi obyvateli paniku, vyděšení lidé vybíhali do ulic. Podle agentury ANSA byly záchvěvy citelné mimo jiné v Anconě a ve Florencii, zejména ve vyšších patrech budov.

Na některých místech bylo přerušeno telefonické spojení. V Římě úřady z preventivních důvodů zastavily provoz na dvou centrálních linkách podzemní dráhy.

Představitel regionální civilní ochrany Cesare Spuri sdělil, že z řady měst a obcí přicházejí zprávy o zřícených budovách. V historickém městečku Norcia, které se nachází v blízkosti epicentra nových otřesů, se zřítily dva kostely, včetně katedrály svatého Benedikta, uvedla ANSA.

Starosta vesnice Arquata Aleandro Petrucci řekl, že celá obec je po dnešním zemětřesení zničená. „Arquata už neexistuje, všechno spadlo," citovala jej média. Tato vesnice utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna. Podobně je na tom obec Ussita, kterou už zdevastovaly středeční otřesy. „Je to katastrofa, katastrofa!" řekl agentuře ANSA starosta Marco Rinaldi. „Spal jsem v autě a viděl jsem peklo," dodal.

Dnešní otřesy jsou zřejmě dalšími následnými záchvěvy po zemětřesení, které zasáhlo centrální oblasti Itálie ve středu. Způsobilo rozsáhlé materiální škody, jeden člověk při něm zemřel a několik tisíc lidí od té doby přežívá v provizorním ubytování. Řada lidí přespává podobně jako Rinaldi ve svých automobilech.

Reklama

Doporučované