Hlavní obsah

Děsivý strejda Joe, Kiskova nová strana a panika na Islandu

Den očima Jakub Říhy.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Události ze středy 3. dubna vybíral editor Jakub Říha.

Článek

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska zakládá vlastní stranu. „Slovensko chce změnu. Tyto volby jsme vyhráli, nyní musíme vyhrát parlamentní volby,“ řekl ve videu na svém Facebooku, kde se odkazoval na víkendové vítězství Zuzany Čaputové. Více podrobností Kiska sdělí až po skončení funkčního období 17. června.

Nejdůvěryhodnější slovenský politik se chtěl z politiky stáhnout, a proto se nepokoušel obhájit prezidentský post. Po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka ale začal otáčet. Nový parlament budou za Tatrami vybírat na přelomu února a března.

Po sociálních sítích se šíří video, na kterém britští vojáci střílí na portrét šéfa labouristů Jeremyho Corbyna.

Ministerstvo obrany již zahájilo vyšetřování. Incident, ke kterému mělo dojít v Kábulu, označilo za nepřijatelný. Stejně tak ho odsoudili politici napříč politickým spektrem.

Několik turistů na Islandu se proběhlo před malou vlnou tsunami. Odlomená část ledovce Breiðamerkurjökull v národním parku Vatnajökull na jihovýchodě země rozpohybovala vodní masu.

Když duchapřítomný průvodce uslyšel praskání ledu, neváhal, vytáhl telefon a celou podívanou natočil. Pro CNN uvedl, že turisté i další průvodci, kteří byli na místě, jsou pro tyto případy instruováni. Výletníci zůstali v suchu a Stephan Mantler odjel s pěkným videem.

Přesně před 70 lety podepsalo ve Washigonu 12 států pakt Severoatlantické aliance.

Od roku 49 se bezpečnostní aliance rozrostla na 29 států a s dalšími spolupracuje. V současnosti NATO operuje zejména v Afghánistánu, Kosovu a Středozemním moři. Česko je součástí Aliance od března 1999.

Joe Bidena osočili z nevhodného chování už čtyři ženy. A to bývalý viceprezident ani neoznámil, zda se do bojů o Bílý dům vůbec pustí.

Svědectví obsahují nevyžádané tření nosů, polibky do vlasů, sahání na stehno, sahání na záda a blíže nespecifikované nevhodné doteky.

Agentura Axios uvedla, že podle některých Bidenových poradců stojí alespoň z části za kampaní, která má Bidena očernit, tým uchazeče o demokratickou prezidentskou nominaci socialisty Bernieho Senderse.

Zatímco potenciální favorit demokratů je na sítích titulován přezdívkami jako „Handsy Joe“ nebo „Creapy uncle“, o jeho politice se příliš nemluví.

Reklama

Doporučované