Hlavní obsah

Despacito jako propaganda. Slavný hit zneužil venezuelský prezident Maduro a sklidil kritiku

Píseň Despacito s politickým textemVideo: AP

 

Reklama

Letní hit Despacito, píseň, která se stala nejpřehrávanější skladbou všech dob, se zalíbila také prezidentovi Venezuely Nicolási Madurovi. Použil ji při své kampani.

Článek

Maduro chce ve své zemi prosadit změny ústavy. Podle kritiků chce posílit svou moc a poslední stopy demokracie naklonit k diktatuře. V polovině července proběhlo ve Venezuele neoficiální referendum pořádané opozicí. Sedm milionů lidí přišlo k urnám při této opoziční akci, aby vyjádřilo nesouhlas s Madurovým režimem.

Venezuelský prezident pak při své kampani vytáhl netradiční zbraň - píseň Despacito, která se stala hitem léta a nově také nejpřehrávanější písničkou na internetu. Do známé melodie přidal jiná slova. Píseň se okamžitě uchytila a na shromáždění se do jejích rytmů vlnilo několik stovek Madurových příznivců.

Autor písně Luis Fonsi na Instagramu uvedl, že Despacito je píseň, která je určená všem lidem. Fonsi chce, aby ji zpívali, tančili na ni a užívali si ji. V minulosti už také vyjádřil sympatie některým fanouškům či svým pěveckým kolegům z branže, kteří zveřejnili cover verze úspěšného hitu.

„K čemu ale moje píseň není určená, je politická propaganda a manipulace s lidmi," napsal Fonsi na Instagramu. Přidal se k němu i spoluautor písně Daddy Yankee. Podle něj je Madurův diktátorský režim výsměchem pro celý svět.

Ve Venezuele útočil vrtulník na budovy úřadůVideo: AP, Ruptly

Reklama

Související témata:

Doporučované