Hlavní obsah

Déšť je tak silný, že už nestačí meteorologická stupnice. Texas pod vodou

Záplavy v Texasu pokračujíVideo: Ruptly

 

Reklama

Nejsilnější hurikán, který Texas zasáhl od roku 1961, má na svědomí neustávající záplavy. Postiženou oblast v úterý navštíví americký prezident Donald Trump.

Článek

Americký stát Texas se dál potýká se záplavami, které vyvolala bouře Harvey. Přibývají zprávy o obětech, server BBC píše o nejméně devíti úmrtích souvisejících s bouří. Podle agentury Reuters zemřelo minimálně sedm lidí.

V oblasti nejlidnatějšího texaského města Houstonu silné deště provázející bouři změnily ulice v řeky. Deště jsou natolik silné, že národní meteorologický úřad, National Wheater Service, musel ve svých grafických mapách zavést novou barvu, protože pro tak silný déšť mu dosavadní nestačily.

Helikoptéry zachraňují obyvatele města ze střech domů, kromě profesionálních záchranářů se také zapojili členové národní gardy, policisté i civilisté.

Postižené oblasti v úterý navštíví prezident Donald Trump, kterého bude doprovázet manželka Melania. Bílý dům uvedl, že prezidentský pár nejprve zamíří do města Corpus Christi, v jehož blízkosti bouře vstoupila na pevninu, a následně zavítá do texaského operačního centra pro nouzové situace v Austinu.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl v tropickou bouři.

Bouře Harvey proměnila ulice Houstonu v řekyVideo: Reuters

Reklama

Doporučované