Hlavní obsah

Déšť nestačí, JAR vyhlásila kvůli kritickému nedostatku vody stav přírodní katastrofy

Jihoafrická republika vyhlásila stav přírodní katastrofy kvůli nadměrnému suchu. Video: AP

 

Reklama

Jihoafrická republika vyhlásila stav přírodní katastrofy z důvodu mimořádného sucha. A to i přesto, že v pondělí v některých oblastech pršelo. To ale situaci ohledně akutního nedostatku vody nezlepšilo. Krizový stav trápí zejména Kapské Město. Hrozí přerušení dodávek pitné vody.

Článek

Úřady v Jihoafrické republice v pondělí rozhodly o vyhlášení stavu přírodní katastrofy. Přehodnotily rozsah a závažnost současného sucha, které sužuje zemi už od roku 2015 a 2016. Od té doby se zásoby vody kvůli trvalému nedostatku srážek neobnovily. K úbytku životodárné tekutiny přispěly podle agentury AP globální klimatické změny a masivní růst populace Kapského Města.

Tato čtyřmilionová aglomerace na jihozápadě JAR je oblíbeným cílem turistů. Od začátku měsíce tam ale platí limit 50 litrů pro denní spotřebu vody na osobu. Takzvaný „den nula“, kdy úřady zavřou kohoutky všem „postradatelným“ odběratelům, se díky úsporným opatřením místních farmářů posunul z 11. května tohoto roku na 4. června. Situaci však nijak nepomohly mírné deště, které přišly o víkendu. Srážek bylo málo na to, aby zvedly hladinu přehrad.

Nejistý je ovšem i vývoj v centrální části JAR a také v sousedním Lesothu. Agentura Reuters na začátku února informovala, že znepokojivě nízké hladiny hlásí přehrady v Lesothu, z nichž čerpají vodu jihoafrická velkoměsta Johannesburg a Pretoria. Řešení krizové situace je nyní v rukou vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované