Hlavní obsah
Online

Povodeň odřízla vesnici na Vysočině. Déšť se stěhuje na východ země

Video pořízené z hasičského dronu ukazuje povodeň v Dolní Rovni na Pardubicku.Video: HZS Pardubického kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Vytrvalý déšť dnes zaplavil domy, zahrady i silnice především v Pardubickém kraji. Nyní stoupají hladiny řek na Vysočině. Uzavřená je tady kvůli vodě ves Sedliště, do které se není možné autem dostat.

Článek
  • Na Vysočině stoupla hladina Svratky ke třetímu povodňovému stupni

    Na Vysočině se po dnešním vydatném dešti hladina Svratky k večeru pohybovala kolem třetího povodňového stupně, který znamená ohrožení, v Borovnici a pak i v Dalečíně. Druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost, byl kolem 20:00 na Sázavě na Ždársku, na Želivce v obci Želiv a na Balince v Balinách. Dalších deset měřicích stanic na tocích v kraji bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na prvním povodňovém stupni.

    První povodňový stupeň byl kolem 20:00 na Doubravě v Bílku a na řece na Sázavě v Pohledských Dvořácích, Chlístově a ve Světlé nad Sázavou. Bdělost platila také na Šlapance v Mírovce u Havlíčkova Brodu, na říčce Řečici a na Fryšávce v Jimramově. Na prvním povodňovém stupni se držela rovněž řeka Jihlava v Ptáčově a řeka Oslava na dvou měřicích stanicích na Žďársku.

  • Půda je nasycená. S dalšími dešti přijdou znovu povodně

    Podle mapy portálu Intersucho je půda v povrchové vrstvě nasycená natolik, že v České republice sucho už není pozorované. Jediná oblast, kde ještě mírné, až výrazné sucho převládá, je severozápad Čech.

  • Třebůvka v Lošticích dosáhla třetího povodňového stupně

    Až na třetí povodňový stupeň se dnes večer dostala Třebůvka v Lošticích na Šumpersku. Oslava v Dlouhé Loučce dosahuje i nadále druhého stupně, stejně jako Oskava v Uničově. Druhého stupně dosáhla i Romže v Polkovicích, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Právě v těchto místech hasiči zasahují nejintenzivněji. Hasiči vodu čerpají i v obcích, které nedávno těžce postihly bleskové záplavy, uvádí ČTK.

  • Hasiči v Uničově staví bezpečnostní hráze, voda se přiblížila k domům

  • Voda v obci Dolní Roveň se stále drží, hasiče čeká perná noc

    Informace z obce v okrese Pardubice zveřejnila redaktorka České televize Veronika Skřivanová.

  • V nejpostiženějších obcích v Pardubickém kraji toky kulminovaly

    Hladiny vodních toků, které dnes po silných deštích dosáhly nejvyšší třetí povodňový stupeň, již kulminovaly. Zvolna klesá Novohradka v Luži na Chrudimsku i Lodrantka a Ředický potok na Pardubicku, stagnuje Třebůvka na dvou měřicích stanicích na Svitavsku. Na dalších řekách platí nižší stupně povodňové aktivity.

  • Řeky na Rychnovsku začaly klesat, Orlice bude v noci kulminovat

    Hladiny horních úseků řek na Rychnovsku začaly dnes odpoledne zvolna klesat. Druhý stupeň povodňové aktivity po 18:00 při poklesu hladiny trval na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, informuje ČTK. Hladiny vzedmuly noční a dopolední deště. Na Rychnovsku voda z rozvodněného Štědrého potoka nadělala škody v Lupenicích a Tutlekách. Obě obce velká voda zasáhla již 18. června. V noci se očekává plochá kulminace na Orlici v Týništi nad Orlicí, a to těsně pod úrovní třetího povodňového stupně. „Odpoledne pás oblačnosti se srážkami postoupil dále k východu a srážky na území ve správě Povodí Labe po 15:00 prakticky ustaly,“ uvedli vodohospodáři.

  • Na řadě míst Olomouckého kraje dosahují toky povodňových stupňů

    Vydatný déšť zvedá nadále v Olomouckém kraji na mnoha místech hladiny toků. Na některých místech hladiny podle meteorologů dosáhly druhého stupně, jde o tok Třebůvky, Oskavy a Oslavy. První povodňový stupeň překročila i řeka Morava v Raškově, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle ČHMÚ dosáhla druhého povodňového stupně Třebůvka v Lošticích, Oslava v Dlouhé Loučce a Oskava v Uničově. Bdělost je vyhlášena na Moravské Sázavě v Lupěné a na Moravě v Raškově. Prvního povodňového stupně dosahuje i řada malých toků na Prostějovsku, například v Otaslavicích či Vrchlovicích.

  • Na Vysočině deště místy snížily kvalitu podzemní pitné vody

    Vydatné deště posledních týdnů na Vysočině místy znečistily podzemní prameniště. Někde je mohou vodohospodáři nahradit jinými zdroji pitné vody. Do Opatova a Předína na Třebíčsku musí skoro dva týdny vodu na pití a vaření vozit v cisternách, píše ČTK. Zadržování dešťové vody se tam zřejmě zhoršilo i kvůli odtěžení velké části lesa napadeného kůrovcem. Některé zdroje pitné vody odstavovala kvůli snížení jejich kvality po prudkých deštích havlíčkobrodská vodárenská firma Vodovody a kanalizace. Protože se to ale stalo v místech, kde má možnost využít i jiné vodní zdroje, dovážet ji nikam nemusí, uvedl pro ČTK ředitel Jan Kadlec.

  • Hasiči v Pardubickém kraji vyjeli během odpoledne k 75 událostem

    Extrémní nebezpečí povodní hrozí stále dle meteorologů v obcích s rozšířenou působností Chrudim (Na Novohradce ve vodoměrném profilu Luže byl dosažen 3. stupeň povodňové aktivity). V přehradě Pařížov byl zvýšen odtok z přehrady, na Doubravě pod přehradou byl dosažen I. stupeň povodňové aktivity. V Dvakačovicích a Vejvanovicích opět hasiči stavějí mobilní protipovodňové hráze, uvádí hasičský sbor na svém webu.

  • Další řeky v Jihomoravském kraji dosáhly 1. povodňového stupně

    Křetínka na Blanensku dnes stoupla po deštích na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na prvním stupni jsou i některé další toky v kraji. Prvního povodňového stupně dosáhla Svratka v Brně-Poříčí, a to ve 12:50, kdy hladina dosáhla 148 centimetrů, první povodňový stupeň platí od dosažení 120 centimetrů. V 17:40 byla na na 122 centimetrech, stav je setrvalý. Ve Veverské Bítýšce Svratka dosáhla prvního stupně v 13:30, o čtyři hodiny později byla hladina ve výšce 209 centimetrů a pozvolna stoupá. V platnosti pro severnější části Jihomoravském kraje platí výstraha hydrometeorologického ústavu kvůli možným povodním, je platná do úterního dopoledne.

  • Podívejte se, jak hasiči čistí koryto řeky

    Takto vypadá čištění Třebůvky v Moravičanech. Hasiči tady na soutoku preventivně odstraňují větší klády a jiné nebezpečné předměty. Voda zde má do 20 hodin stále narůstat – po toku se již na některých místech přibližuje ke třetímu stupni povodňové aktivity.

    Až do osmi večer tady bude hladina stoupat.Video: Hasiči Olomouc

  • Hasiči pořezali stromy a začínají stavět val proti povodni

    Hasiči na Vysočině odstraňovali stromy a větve, které spadly na komunikace a bránily provozu. Ve Velkém Meziříčí v ulici Hornoměstská začali hasiči před třetí hodinou odpoledne se stavbou protipovodňového hrazení.

    Foto: HZS Vysočina

    Hasiči zatím na Vysočině kvůli počasí zasahovali více než čtyřicetkrát.

  • V podvečer začali stavět hráz proti povodni

    V Moravičanech v rámci preventivního opatření a očekávaného nárůstu vodní hladiny místní hasičská jednotka postavila montovanou protipovodňovou hráz.

  • Na Olomoucku hasiči čistí koryta řek

    K páté hodině odpolední mají hasiči v Olomouckém kraji na kontě téměř 70 události spojených s odstraňováním následků vydatných srážek. „Probíhá nejen čištění vodních toků a monitoring, na více místech také čerpáme vodu z objektů,“ uvedli olomoučtí hasiči.

    Foto: Hasiči Olomouc

    Hasiči průběžně provádí čištění vodních toků, v Lesnici jednotka pomocí trhacího háků odstranila z vodního toku několik naplavených větví. Na řece Romži, poblíž Ptení hasiči pročišťovali naplaveni na již zatopené dřevěné lávce – v terénu jsou stále desítky hasičů.

  • Silnice neunesla nápor vody

    Propadla se silnice mezi Borohrádkem a Čermnou na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji. Nejméně do zítřejšího rána zůstane pro auta uzavřená.

    Foto: Martin Moravec

    Silničáři zítra rozhodnou, kdy se na silnici vrátí doprava.

  • Deset tisíc pytlů na ochranu před vodou

    Kvůli silným dešťům měli hasiči v Pardubickém kraji jen v Holicích a okolí 12 výjezdů kvůli rozvodněným říčkám. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. Ze skutečské základny logistiky auta přivezla pro zasaženou oblast 10 000 pytlů.

  • Krajská sbírka na pomoc zaplaveným obcím zatím vynesla milion

    Více než milion korun zatím vynesla sbírka olomouckého hejtmanství na pomoc obcím, které na začátku června zasáhly bleskové záplavy. Krajští radní se starosty nyní rozhodnou o rozdělení vybraných peněz a sbírka bude pokračovat. „Na kontě sbírky je k dnešnímu dni 1,050 milionu korun. My jsme dohodnutí, že spolu se starosty a radou navrhneme klíč k rozdělování těchto prostředků pro obce postižené povodní a že tento klíč budeme okamžitě realizovat,“ řekl dnes hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Sbírka pokračuje dál, peníze lze posílat na účet 123-0754200287/0100.

  • Někde mohou hladiny řek ještě stoupat

    Na třetí, nejvyšší povodňový stupeň dnes po silných deštích vystoupaly toky v Dolní Rovni na Lodrantce a Dolních Ředicích na Ředickém potoku na Pardubicku. Ředický potok se vylil z břehů, v Dolní Rovni steklo velké množství vody také z polí. Někde již hladiny kulminovaly, jinde se ještě mohou zvýšit.

  • Voda uzavřela vesnici na Vysočině

    Uzavřená je podle policie kvůli vodě ves Sedliště u Jimramova na Žďársku na Vysočině. „Je tam zaplavená jedna místní komunikace, která se zaplavuje často, protože je nízko položená,“ řekl starosta Jimramova Josef Homolka. Druhá přístupová silnice do místní části je podle starosty neprůjezdná kvůli opravám mostu. Do vsi s necelou stovkou obyvatel lze dojít pěšky, autem je nedostupná přibližně od poledne.

Reklama

Hlavní zprávy