Hlavní obsah

Deště na Slovensku zvedly hladiny řek. Vlna z protržené nádrže zabila seniora

Přívalová vlna ve slovenské obci Rudno nad Hronem.Video: facebook/policiaslovakia, DHZ Hliník nad Hronom

 

Reklama

Slovensko se po silných deštích potýká s povodněmi. Ve středoslovenské obci Rudno nad Hronem se v pondělí protrhla hráz. Záplavy si vyžádaly jednu oběť.

Článek

Nad obcí v okrese Žarnovica se v pondělí protrhla hráz protipovodňové nádrže. Přívalová vlna pak zaplavila vesnici a silný proud strhl sedmdesátiletého muže. Záchranáři ho našli, ale nepodařilo se jim ho oživit. „Silný proud strhl jednu osobu, kterou hasiči našli bez známek života,“ uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Katarína Križanová. Obětí je bývalý starosta.

Podle současného starosty Mariána Šurjanského se nad obcí protrhla hráz, která měla vodu zadržovat. „Postavena byla v roce 2011 v rámci protipovodňových opatření. Její součástí byla propust, která měla vodu pozvolna vypouštět tak, aby ji koryto potoka stíhalo pozvolna odvádět,“ citoval starostu portál TV Noviny. Hráz ale nevydržela pondělní intenzivní srážky.

„Tři minuty před jejím protržením jsem byl na místě, takže jsem rád, že vůbec žiju. Nic tam nezůstalo, ani jeden kámen. Následky jsou závažné, je to tragédie,“ dodal Šurjanský pro Aktuality.sk. Podle Denníku N byla loni nádrž zanesená, neudržovaná a její kapacita byla jen třetinová.

Velká voda zaplavila v obci Rudno nad Hronem sklepy i ulice a poškodila přibližně dvacítku aut. „Některá auta posunula o pár metrů, jiné o desítky,“ popsal přívalovou vlnu starosta.

Soustrast místním vyjádřil ministr vnitra Roman Mikulec a také premiér Eduard Heger z hnutí OLaNO. „Myslím na všechny, které povodně zasáhly a poškodily jim jejich domovy či majetek. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra, který mě o vývoji situace průběžně informuje,“ napsal předseda vlády na Facebooku.

Na Slovensku se v pondělí zvedly i hladiny řek na západě a ve středu země, situace je dál závažná v Žilinském, Banskobystrickém a Trenčínském kraji. V pondělí večer se srážky přesunuly na východ, kde rovněž působí problémy. Voda zaplavila několik obcí v okolí Košic.

Reklama

Související témata:

Doporučované