Hlavní obsah

Extrémní sucho bude v Česku pokračovat, Brabec chce změnit nové stavby

Foto: Profimedia.cz

V řekách je kvůli suchu až o 30 procent méně vody.

Reklama

aktualizováno •

Sucho i nadále trápí 99 % území České republiky. Ministerstvo životního prostředí chce zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat.

Článek

Už od konce března se Česko potýká s intenzivní vlnou sucha, která poškozuje úrodu zemědělských plodin. Slabá sněhová pokrývka a málo jarního deště podle odborníků způsobily nejhorší sucho za poslední roky. Podle portálu InterSucho je současný stav dokonce nejhorší za posledních 500 let. Dlouhodobě je také snížený průtok řek a klesající hladiny spodních vod.

Předpovědi portálu uvádí, že by mělo v příštích dnech sucho na území Česka nepatrně ustoupit. Déšť ale nebude mít vliv na hlubší vrstvy půdy. Předpověď navíc není zvlášť optimistická ani v delším časovém výhledu. Napršet má méně, než se původně předpovídalo, a zhruba okolo 20. května se bude sucho znovu vracet do současného stavu.

Minulý týden se intenzita sucha v půdě v povrchové i hlubší vrstvě dokonce zhoršila. „V hlubší vrstvě vidíme dlouhodobě problém zejména v oblasti severních Čech a v jižních Čechách,“ píše portál InterSucho. „Sucho se i nadále vyskytuje téměř na 99 % území České republiky, na 13 % se vyskytuje extrémní sucho.“

Foto: Intersucho

Intenzita sucha podle portálu InterSucho.

Vysokou půdní vlhkost hlásí jen 6 % stanic. V hlubších vrstvách pak 12 % stanic.

„Co se týče prognózy stavu sucha na příští dva měsíce, nejeví se očekávaný vývoj dobře,“ předpovídá portál.

V boji proti suchu také nepomáhá fakt, že prší málo. V dubnu napadlo oproti normálu jen 43 % srážek, ukazuje měření Českého hydrometeorologického ústavu. Historicky šlo o druhý srážkově nejsušší duben za dobu měření od roku 1961.

Ministerstvo chystá změnu pro nové stavby

Ministerstvo životního prostředí chce zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. Změna v novele vodního zákona by mohla platit od roku 2021, uvedl v úterý na tiskové konferenci po jednání Národní koalice pro boj se suchem ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle Brabce budou muset investoři u nových objektů budovat retenční nádrže či vodu vsakovat a uvolňovat pozvolně například prostřednictvím jezírek, možností bude také využívání spadlé dešťové vody na podporu zalévání nebo na zelenou střechu.

Kromě novely zákona chce ministerstvo také zvýšit dotační podporu pro zelené střechy u rodinné a bytové výstavby.

Ministerstvo životního prostředí loni podpořilo 4606 projektů s náklady přes dvě miliardy korun. Aktuálně jsou otevřeny výzvy za 2,5 miliardy korun, což by mohlo znamenat dalších 3000 projektů.

Toman po jednání s vedením povodí a Lesů ČR minulý týden uvedl, že letošní sucho bude rekordní. Pokles úrody by podle něj mohl být o 20 až 40 procent, v řekách je průměrně o šest až třicet procent méně vody, než je dlouhodobý dubnový normál. Zemědělci uvádí, že některé rostliny již boj s nedostatkem vody vzdaly a ve většině okresů tak očekávají minimálně desetiprocentní ztráty.

Odhadované dopady jsou i podle portálu InterSucho v některých českých regionech extrémní s více než čtyřicetiprocentní ztrátou výnosů z pěstování zemědělských plodin.

V Čechách mají pak středeční a páteční deště podle jednoho z autorů projektu Pavla Zahradníčka dosytit půdní profil do hloubky 40 cm. „Naopak na Moravě bude přetrvávat snížená dostupnost půdní vláhy a místy i výrazně. V hlubších vrstvách se stav prakticky nezmění a bude v nich převládat výrazné, až extrémní sucho,“ řekl pro ČTK Zahradníček.

Ministerstvo zemědělství bude letos chtít kvůli suchu navýšení rozpočtu o dvě až 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy. Zhruba 700 milionů korun by mělo jít na propojování vodárenských soustav a 1,2 miliardy korun na asi 300 menších projektů, jako jsou vodovody a obecní rybníky. Sto milionů korun pak na urychlení výkupu pozemků pro menší vodní nádrže Senomaty, Šanov a Kryry.

Ministerstvo na boj se suchem loni vydalo 13,7 miliardy korun. Jako sumu sečtenou ze všech dílčích programů to uvedl nedávno ministr zemědělství MiroslavToman. Úřad podpořil například obnovu 387 rybníků za 1,25 miliardy korun, vznikl tak zásobní prostor na 2,5 milionu metrů krychlových vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované