Hlavní obsah

Deště poškodily hráz přehrady nad anglickým městečkem. Část lidí odmítá evakuaci a riskuje život

Poničená hráz vodní přehrady Toddbrook Reservoir.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Obyvatelé městečka Whaley Bridge, které leží poblíž Manchesteru, s napětím sledují stav zdejší vodní přehrady. Tu poničily silné deště a hrozí, že se protrhne. Policie už včera nařídila evakuaci, někteří obyvatelé ale i přes varování, že jsou ve smrtelném nebezpečí, zůstávají doma.

Článek

Policie hrabství Derbyshire obyvatelům včera oznámila, že kvůli značnému ohrožení jejich životů musí svá obydlí okamžitě opustit.

Podle agentury AP strážci zákona obcházeli jednotlivé domy a posílali lidi do školy v několik kilometrů vzdálené obci Chapel-en-le-Frith. Doporučovali jim vzít s sebou domácí mazlíčky a léky na několik dní a také, aby se pokusili domluvit si sami ubytování, neboť místo ve škole by nestačilo. Útočiště evakuovaným už poskytly některé hospody a komunitní centra.

Někteří obyvatelé přesto ve Whaley Bridge zůstávají. Kolik jich přesně je, se neví. BBC píše, že jde asi o 15 % obyvatel městečka, The Daily Telegraph pak o „hrstce lidí“.

V přehradě, která se tyčí přímo nad městečkem, je podle BBC přes 1,3 miliardy litrů vody. Hráz je poničená na pravé straně z pohledu čelem k Whaley Bridge. Podle The Daily Telegraph je přímo pod tímto místem areál místní základní školy.

Foto: Seznam Zprávy

Přehrada Toddbrook Reservoir.

Technici od včera z vodní nádrže Toddbrook Reservoir odčerpávají vodu. Už včera se jim podle The Daily Telegraph podařilo snížit hladinu o 200 milimetrů.

Místo, kde je hráz poničená, se technici snaží provizorně opravit shazováním štěrku z vrtulníku. Podle BBC už helikoptéra RAF Chinook, která je uzpůsobená pro přepravu těžkých břemen, shodila na hráz pytle se štěrkem o váze asi 400 tun. Odborníci její stav vyhodnocují, zatímco policie ujišťuje, že pro případ jejího protržení existuje plán.

Riziko kolapsu je vysoké

„Modlíme se, aby vydržela, zatímco se Canal and River Trust (společnost spravující přehradu) pokouší z nádrže odčerpat vodu,“ řekla AP místní obyvatelka Anna Aspinallová. Technici prý jí a dalším lidem sdělili, že riziko kolapsu je vysoké. „Jestli to strhne celou přehradu, způsobí to totální chaos. Asi to sebere celou vesnici, protože (řeka Goyt) prochází přímo skrze ni,“ dodal evakuovaný obyvatel Paul Nash.

V Británii v posledních dnech vystřídaly vlnu veder přívalové deště, které na severu Anglie vyvolaly bleskové záplavy. Místy se voda dostává do domů a komplikuje silniční i železniční dopravu.

Reklama

Související témata:

Doporučované