Hlavní obsah

Detailně: Kde hrozí povodně a kde jen bouřky?

Foto: Windy.com

Bouřky zasáhnou v neděli celé Česko.

Reklama

aktualizováno •

Výstraha, kterou v sobotu upřesnil Český hydrometeorologický ústav, platí od nedělního dopoledne všude.

Článek

Detailní pohled na novou předpověď počasí na nejbližší hodiny vás vlastně připravuje na průběh léta, který už ale znáte z posledních let. Červen, červenec i srpen doprovodí lokální bouřky a v některých místech i bleskové povodně.

Těžko se předvídají, obtížně se jim brání.

Bouře s přívalovým deštěm dnes vpodvečer v Pardubickém kraji zaplavila domy a lámala stromy. Hasiči do 20:30 zasahovali u téměř 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží.

Ale kolem půl třetí se šedivé mraky přihnaly od jihu k Praze a metropoli zalil mohutný déšť. Během chvíle vylidnil ulice, ve kterých v tu dobu chtěli pochodovat aktivisté k americké ambasádě.

Bouřka způsobila problémy v Libuši, Lhotce a Braníku. Hasiči museli na čtyřech místech odstraňovat stromy spadlé na silnice. Celkem  zasahovali v 66 případech, mimo jiné i v zatopených sklepích, kterých bylo nejméně deset. Do suterénu se voda dostala třeba na dětském oddělení a rentgenovém oddělení v Thomayerově nemocnici.

Foto: ČTK

V Praze se v sobotu demonstrovalo proti policejnímu a rasovému násilí v USA. Akci narušil prudký déšť.

V neděli opatrně všude

Horší situaci předpokládá zpřesněná předpověď pro neděli. Od nedělního dopoledne totiž silné bouřky a velmi vydatný déšť mohou udeřit prakticky kdekoliv na území Česka.

Během neděle může napršet místy až 80 litrů na metr čtvereční. Když se podobné množství vylilo před týdnem na Šumpersku, následky byly tragické. Jedna oběť, jedna dosud pohřešovaná žena a například v Šumvaldu 280 poničených domů.

Varování před vzestupem hladin zejména menších toků až na druhý povodňový stupeň platí od sobotního poledne až do pondělních 06:00. V Olomouckém kraji se týká oblasti Hranic, Jeseníku, Lipníku nad Bečvou, Litovle, Mohelnice, Olomouce, Přerova, Šternberka, Šumperka, Uničova a Zábřehu. Zahrnuje tedy i oblasti, kde rozvodněné toky po přívalových deštích působily škody před týdnem.

Řeky se mohou vylít z břehů také v Moravskoslezském kraji a oblastech kolem Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a Vsetína ve Zlínském kraji. Z Pardubického kraje výstraha zahrnuje Králíky, Lanškroun a Moravskou Třebovou. Ve všech zmíněných oblastech by se lidé neměli v řekách koupat a jezdit lodí, voda se může vylít přes silnice, kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů.

V neděli se výstraha s vysokým stupněm nebezpečí od 06:00 ráno týká Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, od 10:00 i zbytku Česka. Platí do pozdního večera.

Co se může stát

Hrozí rychlé rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů a sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Meteorologové očekávají škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Varování před vzestupem hladin toků platí po aktualizaci do pondělních 06:00. Mimo sever a východ Moravy a severovýchod Čech by neměly překročit první stupeň povodňové aktivity, při kterém se voda ještě nevylévá z břehů.

Reklama

Doporučované