Hlavní obsah

Detailní video z Marsu i se zvukem. NASA ukázala, co ještě nikdo neviděl

Podívejte se na video přímo z přistání Perseverance na Marsu.Video: NASA, AP

 

Reklama

Americká vesmírná agentura NASA na večerní tiskové konferenci ukázala spektakulární video z přistání roveru Perseverance na povrchu Marsu. Jde o vůbec první takové záběry v historii. Novinkou je i zvuková stopa z rudé planety.

Článek

Videozáznam ukazuje přistání hned z několika kamer. Ukazuje posledních několik fází přistání.

Otevření padáku

Na záběrech můžete nejdříve vidět otevření padáku, který měl za úkol zbrzdit rychlost letu asi na 320 kilometrů v hodině.

Foto: Profimedia.cz

Brzda o průměru větším než 21 metrů je největším padákem svého druhu, jaký byl kdy vyslán na cizí planetu.

První pohled na Mars

V dalších vteřinách videa je vidět, jak modul odhazuje tepelný štít, a otevírá se mu tak rozhled přímo na Mars. V tuto chvíli zařízení aktivovalo navigační systém, který mu pomocí kamer začal automaticky hledat vhodné místo pro přistání.

Tepelný štít mizí v atmosféře a kamery se mohou poprvé rozhlédnout po rudé planetě.

Odhození kapsule

Pokračuje pohled na přibližující se rudý povrch Marsu. Asi 2,6 kilometru nad ním se obraz trochu zatřese, což způsobilo odhození kapsule s padákem. Dál zůstává jen samotný rover připevněný k takzvanému nebeskému jeřábu s osmi tryskovými motory. Ty zpomalí rychlost pádu asi na 3 km/h a asi 20 metrů nad zemí se z konstrukce na nylonových lanech spustí už opravdu jen samotné vozítko s vysunutými koly.

Dosednutí z nebeského jeřábu

Právě pohled z jeřábu na vozítko i z vozítka na jeřáb v poslední fázi přistání ukazují další záběry. Úplně poslední záběr z Marsu ukazuje, jak nebeský jeřáb odletí pryč do bezpečí, kde nemůže vozítko poškodit, a následuje už jen prostřih do centrály NASA, kde se bujaře oslavuje.

Foto: Profimedia.cz

Rover několik metrů nad povrchem.

Zvuk marsovského větru

A takhle NASA na tiskové konferenci ukázala, jak zní Mars. „Zavřete oči, představte si, že jste na povrchu Marsu a posloucháte zvuky okolí.“

V několikavteřinové stopě kromě bzučení způsobeného roverem můžete zřetelně slyšet i nárazy marsovského větru do mikrofonu.

Reklama

Doporučované