Hlavní obsah

Detaily ze zákona o očkování na covid: počítá se i s případným odškodným

Foto: Getty Images

Návrh zákona počítá s variantami jednoho nebo dvou očkování.

Reklama

Případnou újmu na zdraví má stát uhradit stejně jako u povinných vakcín. Chce tím přispět k ochotě lidí nechat se očkovat. Cílem je proočkovat dvě třetiny dospělých.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví má hotový návrh zákona, který upravuje okolnosti očkování proti nemoci covid-19. V pondělí ho odsouhlasila vláda. Podepsáni jsou pod ním jak premiér Andrej Babiš, tak ministr zdravotnictví Jan Blatný.

I kdyby se jeho schvalování zdrželo, stát počítá s tím, že v prosinci nakoupí první balík vakcín pro 5,5 milionu obyvatel. Vakcíny tedy nakoupí stát, fakticky s nimi ale vůbec nebude nakládat. Dodávky očkovacích látek bude přebírat distributor, který je předá jednotlivým poskytovatelům zdravotní péče, a ti je podají zájemcům o očkování. Distributor má vzejít z výběrového řízení, zaplatit to mají pojišťovny.

Projděte si to nejdůležitější ze zákona o očkování proti onemocnění covid-19. Nejedná se však zatím o detailní očkovací strategii, ta je před dokončením a projedná ji vláda v pondělí.

Kdo má na očkování nárok

Podle návrhu zákona mají na očkování nárok všichni pojištěnci, takže v praxi všichni občané České republiky. Návrh ale obsahuje možnost určení prioritních skupin, pokud by látky nebylo dost, případně vázla její distribuce. V tom případě by se mohli dříve dočkat například senioři, návrh zákona ale prioritní skupiny nijak nevymezuje.

„V první fázi dodávek hrozí, že nebude po několik měsíců dostatek dodávek očkovací látky pro všechny pojištěnce,“ píše se v důvodové zprávě. Pokud tento problém nenastane, bude se smět okamžitě očkovat každý, kdo o to projeví zájem.

Jak je to s odškodněním

Případnou újmu způsobenou očkováním má stát odškodnit podobně jako při povinném očkování. Chce tím přesvědčit obyvatele, aby se očkování nevyhýbali.

„Stát nahradí osobě (…) újmu způsobenou očkováním léčivým přípravkem (…), došlo-li následkem tohoto očkování k zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného, vytrpění bolesti, ztrátě na výdělku nebo ztížení společenského uplatnění,“ píše se v návrhu.

Kolik to bude stát

Česká republika se zavázala už v prosinci zaplatit objednávku za 1,72 miliardy Kč. V této ceně jsou zahrnuty dávky pro celkem 5,5 milionu osob od různých výrobců.

Ceny očkovací látky od konkrétního výrobce není podle vlády možné s ohledem na obsah smluv zveřejnit, měly by se ale pohybovat v rozmezí od 2 do 15 eur za jednu dávku, tedy asi 50 až 400 korun.

Aplikace očkovací látky bude hrazena podle ceny výkonu očkování, která v roce 2020 činí 223,2 Kč.

Kdo to zaplatí

Vakcíny nakupuje stát na základě kolektivní smlouvy Evropské unie. Pojišťovny následně proplatí skutečně použité vakcíny, navíc proplatí poskytovateli zdravotních služeb i samotný výkon, tedy v podstatě píchnutí injekce. Stát potom s nespotřebovanými vakcínami může dál nakládat, konkrétně je prodat ostatním státům EU, následně státům Evropského hospodářského společenství a potom případně i někomu dalšímu.

Kdy bude očkování dostupné

V Evropské unii zatím žádná vakcína schválena nebyla. Žádost o registraci vakcíny podala 1. prosince firma Pfizer s německou společností BioNTech a také americká Moderna. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila jejich zkoumání. V případě společné vakcíny firem Pfizer a BioNTech by mohly být všechny dokumenty hotové do 29. prosince a podklady pro očkovací látku firmy Moderna do 12. ledna.

Kolik lidí chce stát proočkovat

Takovou informaci už návrh zákona neobsahuje. Národní strategii očkování proti covidu-19 má ministerstvo představit vládě do 7. prosince. Podle mluvčí Kláry Dolákové resort plánuje proočkovat 65-70 %, tedy asi dvě třetiny dospělé populace.

Čím chce stát lidi motivovat

Masového použití vakcíny proti covidu-19 plánuje stát dosáhnout s pomocí informační kampaně. Na přímou otázku ministerstvo neuvedlo žádné restrikce pro neočkované ani výhody pro ty, kdo se očkovat nechají.

„Ministerstvo zdravotnictví počítá s komunikační kampaní, která bude mít za cíl podpořit zájem o očkování proti onemocnění covid-19. V současné době intenzivně probíhají přípravy a definuje se také forma kampaně,“ uvedla pro Seznam Zprávy Doláková.

Jak je to s cestováním

Cestovní „covid pass“ je projekt, o kterém se v tuto chvíli jedná na úrovni Evropské unie a podílí se na něm také Světová zdravotnická organizace. Princip by spočíval v tom, že kdo se nechá očkovat, získá potvrzení, díky kterému bude moct cestovat v rámci EU bez omezení.

„Momentálně probíhá mezi státy diskuze a definuje se přesné fungování a forma projektu, a to včetně oprávnění, které držitel tohoto ‚covid pasu‘ získá,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované