Hlavní obsah

Detektiva chytili s materiály o arbitráži. Proto měl odejít Šlachta?

 

Reklama

Zjistili jsme podrobnosti případu, který předcházel vyhlášení policejní reformy.

Článek

Byla to první a jediná zadokumentovaná schůzka policisty protikorupčního útvaru Radka Holuba a bývalého detektiva Igora Gáboríka.

Oba muže sice kolegové odhalující organizovaný zločin už řadu měsíců podezírali, že prodávají citlivé informace z vyšetřování závažných případů, ale bylo těžké je - jako vycvičené policisty, chytit. Gáborík a Holub dokázali odrazit veškeré snahy jejich schůzky zachytit.

Až do jedenáctého května, kdy je detektivové ÚOOZ při setkání zatkli.

Když je prohledali, zjistili, že si předali opravdu důležitou věc - část spisu protikorupční policie k případu arbitráže mezi společností Škoda Transportation a Českými drahami. Případ, který vyšetřoval právě policejní odbor, který Holub vedl.

Zda bral Holub za vynášení informací peníze, zatím detektivové zjišťují. Podle zdrojů Seznamu však takové podezření opírají především o dvě skutečnosti: Policejní výplata na Holubově účtu ležela nepoužívaná a elitní detektiv naopak vkládal pomocí bankomatů na své konto větší množství hotovosti.

Proč přišla reorganizace

Krátce po zadržení Holuba s Gáboríkem policejní prezidium ohlásilo reformu, která v srpnu spojila do jediné centrály protimafiánský a protikorupční útvar a spustila bouři nejen v policii, ale i v politice.

Kvůli tomuto načasování a také kvůli tomu, co se u Gáboríka s Holubem našlo, si řada detektivů ÚOOZ kauzu s krycím názvem Beretta se zahájením reformy spojuje.

„Zjistili, kam až jsme schopní jít a lekli se,“ vysvětluje si to jeden z protimafiánských detektivů, mezi nimiž panuje nejsilnější pocit, že cílem reformy bylo jen zastavit některé citlivé případy, na kterých pod vedením Roberta Šlachty pracovali.

Co je případ Beretta

Jde tu o vynášení a prodej informací ze živých případů, které police vyšetřovala.

Kromě bývalého policisty Igora Gáboríka a detektiva protikorupční policie Radka Holuba byl obviněn i celník Pavel Šíma a tento týden nově státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Holub měl Gáboríkovi vynést mimo jiné informace o vyšetřování machinací v Nemocnici Na Homolce. Žalobkyně Máchová právě tuto kauzu dozorovala.

Dalším důvodem, proč si policisté hledají souvislost mezi zadržením Holuba s Gáboríkem a policejní reformou, je to, o čem v případu arbitráže mezi drahami a Škodou Transportation jde.

Je to také ostré politické téma, protože vyšetřování se zabývá otázkou, jestli obchodní spor mezi státem ovládanými drahami a Škodovkou o pozdní dodávku lokomotiv byl v souladu se zákonem.

Podle rozhodnutí rozhodčího soudu totiž musely dráhy nakonec Škodě zaplatit více než miliardu korun. Ministr financí Andrej Babiš a ministr dopravy Dan Ťok stojící na straně drah to označili za skandální, Škodovku pak zastupuje advokátní kancelář Radka Pokorného, dávného přítele premiéra Sobotky. A arbitráž řešil Rozhodčí soud při Hospodářské komoře, kde je Pokorný místopředsedou.

Mimochodem Beretta je jedinou kauzou, která se po srpnovém sloučení elitních útvarů na žádost žalobců vyšetřuje mimo nově vzniklou centrálu.

Myslím, že to propátráme

Citlivost případu Beretta je patrná i z toho, jak jasně odmítavé komentáře dostanete od lidí, kteří na ní pracují nebo se jich nějak dotkla.

„K věci vám nic říkat nebudu,“ říká například obhájce Radka Holuba Vlastimil Rampula, někdejší pražský vrchní zástupce, který mimochodem dříve obhajoval i lobbistu Ivo Rittiga.

Zda ví o úniku ze živého spisu svého útvaru, nechtěl říct ani ředitel nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu, která vznikla sloučením protikorupčního útvaru s ÚOOZ, Michal Mazánek. „O tom, jestli víme, nebo nevíme, nebudeme určitě informovat,“ uvedl a říct svůj pohled na věc odmítl i bývalý ředitel protikorupční policie a Holubův nadřízený Jaroslav Vild.

„Procesní úkony ani skutkové okolnosti v této fázi vyšetřování nekomentujeme,“ zní odpověď vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, jejíž úřad vyšetřování kauzy Beretta vede.

Berettou a jejími souvislostmi by se tedy snad mohli zabývat alespoň poslanci zvláštní sněmovní komise, která hledá odpověď na otázku, zda a případně do jaké míry byla policejní reforma účelová.

Jeden z jejích členů, poslanec Martin Lank z Úsvitu, sice Seznamu řekl, že se o materiálech zajištěných u Holuba a Gáboríka zatím nemluvilo, ale nakonec dá aspoň malou naději. „Po tom se zatím nepátralo, ale myslím, že bude,“ uvedl Lank.

Reklama

Doporučované