Hlavní obsah

Dětem jídlo neslaďte ani nesolte, šijete si na sebe bič, říká výživová poradkyně

Štěpánka Čápová vysvětluje důležitosti kvality potravin pro děti.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdraví dítěte můžeme podpořit ještě před početím, a to zdravou stravou nejen matky, ale i otce.

Článek

Podle výživové specialistky Štěpánky Čápové je důležité zařadit co nejširší škálu potravin a tělo co nejlépe vyživit. Dbát by na to měla nejen matka, ale i otec, před početím je totiž důležitý zdravotní stav obou rodičů. V těhotenství je pak v pestré stravě dobré pokračovat, stejně tak i při kojení.

Po nějaké době přichází čas na příkrmy, kdy se rodiče začínají dopouštět chyb, které ovlivní celý potomkův život. „Největší chybou je stres okolo jídla. Vybuduje se z něj nepříjemná záležitost a děti potom odmítají jíst, běhají po místnosti a maminky je se lžičkami honí,“ říká Čápová.

„Rodiče by měli jít dětem příkladem, to znamená i s malými dětmi stolovat. Aby děti věděly, že jde o běžnou záležitost a ne pouze povinnost a fyzické zasycení, ale že je i příjemné sedět společně u stolu,“ radí specialistka.

Štěpánka Čápová je také autorkou knihy pro děti Pohádka o cukrových panáčcích, která lehkou formou prezentuje základy zdravé stravy. Tři hlavní protagonisté knihy dětem představují, jaké následky má nezdravá, přeslazená strava, jak se člověk cítí, když je vybíravý, a jak vypadá ideální stav s vyváženým jídelníčkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované