Hlavní obsah

Detenční zařízení na hranicích Mexika a USA praskají ve švech, doplácejí na to rodiny s dětmi. Trumpova politika nepomáhá

Detenční zařízení na mexicko-amerických hranicích praskají ve švech. Nejsou stavěné pro rodiny s dětmi.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Situace na mexických hranicích se Spojenými státy se dostává do kritického bodu. Počet migrantů zadržených v detenčních zařízeních se dostává na historické maximum a stále se zvyšuje. A přibývají také případy, kdy zejména dětští uprchlíci v zařízeních umírají. Trumpova politika nefunguje.

Článek

Podle úřadu, který se o situaci na hranicích stará, bylo za minulý měsíc zadrženo přes 100 tisíc migrantů, zejména z Hondurasu a Guatemaly. To je o šest procent více než v březnu. Od minulého roku se čísla dokonce dvojnásobí.

„Je to jako držet kbelík pod proudem vody a nevíme, kolik kbelíků ještě budeme potřebovat, a nedokážeme zavřít kohoutek,“ vypověděla o situaci na hranicích Carla Provostová, ředitelka pohraniční agentury, senátorům ve Washingtonu.

Migrují celé rodiny, 30. dubna přešlo v El Pasu 421 dospělých a dětí, což je historicky největší skupina, která dohromady překročila hranice. Podle aktivistů se v detenčních zařízeních nedodržují lidská práva. Podle španělského aktivisty Fernanda Garcii si zadržení migranti stěžují na velkou zimu, velmi malé prostory a nedostatek jídla. Děti takové podmínky ovlivňují nejvíce.

V zařízeních umírají děti

Minulý týden zemřel v detenčním zařízení šestnáctiletý chlapec z Guatemaly. Před rokem zemřela sedmiletá dívka Jakelin Caalová, která byla po vyčerpávajícím pochodu mexickou pouští společně se svou rodinou převezena do zařízení, kde netekla voda. Minulé Vánoce byl hospitalizován osmiletý Felipe Gomez Alonzo, kterého společně s otcem zadržela pohraniční služba v El Pasu a odvezla je do detenčního zařízení v Alamogordu. Měl silný kašel a pohraniční služba ho poslala k doktorům. Ti mu předepsali léky na chřipku a poslali zpět do detenčního zařízení. Odtud ho později znovu odvezli do nemocnice se silným kašlem a zvracením, zemřel pár desítek minut poté.

Podle mluvčího mexické pohraniční služby Ramira Codrera detenční zařízení vůbec nejsou stavěna tak, aby v nich žily rodiny s dětmi.

„Tento systém zabíjí děti. Je to výsledek politiky prezidenta Spojených států amerických, to on je zodpovědný za jejich smrt,” říká Garcia.

A právě o nastolené politice Donalda Trumpa se ve spojitosti se zvyšujícím se počtem migrantů na mexických hranicích hovoří. V rámci „tvrdšího řešení” situace odvolal ministryni vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických Kirstjen Nielsenovou a do funkce jmenoval Kevina McAleenana. Ten úzce spolupracuje s prezidentovým zetěm Jaredem Kushnerem na nových zákonech týkajících se nelegální migrace.

Zvířená situace ovlivňuje i diplomatické vztahy mezi Mexikem a Spojenými státy. Donald Trump prohlásil, že mexická strana „nedělá vůbec nic”. A svému protějšku, prezidentu Obradorovi, vyhrožuje úplným zavřením hranic mezi zeměmi.

Reklama

Doporučované