Hlavní obsah

Děti zatím mají smůlu. Certifikát nikdo bez občanky nezíská

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé bez českého občanského průkazu si na portálu ocko.uzis.cz budou moci vystavit doklad o očkování nebo negativním testu až od poloviny června. QR kód na certifikátu je funkční, aplikace fotoaparátu na mobilu ho však nepřečte.

Článek

Cizinci nebo rodiče dětí narazili tento týden na problém, že se jim na portálu ocko.uzis.cz nejde proklikat k vystavení českého či mezinárodního certifikátu o negativním testu nebo o prodělání covidu.

Budou muset počkat do 15. června, řekl Seznam Zprávám zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Milan Blaha. Systém totiž v současnosti vyžaduje číslo občanského průkazu, který cizinci, ale i řada dětí nemá.

V příručce, která je dostupná na portálu ÚZISu, je napsané, že přístup lidí bez občanského průkazu bude dostupný „v týdnu od 7. 6.“. „Byli bychom rádi, kdyby se nám to povedlo v tom týdnu, ale nejpozději do 15. června se lidé bez občanského průkazu budou moci přihlásit,“ říká Blaha.

Přístup na portál bude umožněný „zadáním data narození, emailu a telefonního čísla, následně přichází na zadané číslo autentizační SMS a po zadání do portálu se zobrazí certifikát,“ píše se na stránkách ústavu.

Jak to řešit nyní?

Certifikát bude možné získat i u lékaře nebo testovacího střediska, tedy na místě, kde bylo provedené očkování nebo test.

„To tak funguje i teď. Není to tedy tak, že by ti lidé byli kompletně mimo systému. Po polovině června budeme upřednostňovat používání našeho portálu,“ upřesňuje zástupce ředitele ÚZIS.

Cizinci budou očkovací portál využívat hlavně na vystavení záznamu o testování. „Když budou cizinci očkovaní a budou mít certifikáty vystavené ve své zemi, tady si budou moci nechat vyjít oba dva certifikáty,“ upřesnil Milan Blaha s tím, že tahle funkcionalita se spustí zároveň s celoevropským spuštěním digitálního covid pasu.

„Certifikát začne platit začátkem července, my jsme snad mezi prvními pěti státy, které to spustily takhle brzo právě proto, abychom zprovoznili všechny funkce.“

QR kód funguje

Start jednotného systému se však neobešel úplně bez komplikací. Pří spuštění systému 1. června web na nějakou chvíli nefungoval. Hlášené byly také problémy s neexistujícím certifikátem. Zástupce ředitele Blaha uvedl, že to se mohlo stát jedině tak, že laboratoř nebo lékař nezanesli daný úkon do systému.

Server iDnes.cz také napsal, že QR kód, který je uvedený na vrchu certifikátu, nikam nevede. Vladimír Dzurila, ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie, ale vysvětlil, že QR kód je určen pro načtení aplikací, která bude dostupná od poloviny června, ne obyčejným fotoaparátem na mobilu.

„QR kód vydaný na nových certifikátech bude sloužit pro ověření platnosti certifikátu pomocí mobilní aplikace. Zhruba v polovině června 2021 bude dostupná mobilní ověřovací aplikace, kterou vyvíjí NAKIT s. p., kdy se po naskenování kódu na QR certifikátu ověří jeho platnost a zobrazí se stav certifikátu,“ píše se na stránkách ÚZISu.

Foto: Screenshot pokynu ÚZISu

Zobrazení fungování QR kódu v očkovacím certifikátu.

Evropský digitální covid průkaz je možné vystavit od 1. června a slouží jako doklad o prodělaném onemocnění covid-19, o provedeném očkování nebo jako negativní test. Uznávají ho zatím jenom v okolních zemích a Chorvatsku, od počátku července by se měl uznávat v celé Evropské unii a několika dalších státech. Bude možné si ho vytisknout i nahrát do aplikace, kterou NAKIT spustí v polovině června.

Reklama

Doporučované