Hlavní obsah

Děti mladší pěti let by roušky nosit neměly, píše WHO v nové příručce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nošení roušek je od počátku pandemie volná disciplína, ve které jednotlivé země i kontinenty vystupují po svém. WHO po osmi měsících pandemie přichází s manuálem pro ty nejmenší.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) 5. července změnila svůj rezervovaný přístup k rouškám a navrhla, že by se roušky měly nosit v obchodech a prostředcích městské hromadné dopravy. 7. července pak uznala, že by se koronavirus mohl šířit i vzduchem, a od té doby vydala řadu návodů a doporučení, kdy roušky ano a kdy ne. Mnohdy v rozporu s názory jiných vědeckých kapacit.

Tou dobou už po České republice byly k vidění výjevy, kdy zoufalý rodič nutí svou ještě vratce chodící dvouletou ratolest nasadit roušku. Otázku zakrývání úst a nosu u dítěte pojistila každá země po svém, WHO svůj vlastní manuál s doporučeními vydává na konci srpna.

A od v Česku zavedených zvyklostí se liší. Podle WHO by v souladu s doporučenými postupy pro dospělé v jejich zemi či jednotlivých regionech měly nosit roušky až děti starší 12 let. WHO sice připouští, že o přenášení viry dětmi se ví jen málo, uvádí však, že existují popsané případy přenosu nákazy mezi teenagery. Naopak by roušky neměly být povinností pro děti mladší pěti let.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjádřil své doufání, že by pandemie mohla skončit do dvou let po vzoru španělské chřipky. Hned druhý den ho ale britští vědečtí pracovníci opravili, že koronavirus nezmizí nikdy a bude ve společnosti přežívat v nejrůznějších formách, dokud se populace dostatečně neproočkuje.

Děti a roušky dle WHO a UNICEF

Doporučení zveřejněná na webových stránkách zdravotnické organizace rozděluje nejmenší do několika skupin:

- Děti ve věku 12 a více let by měly nosit roušky za stejných podmínek jako dospělí, zejména pokud nemohou zaručit dodržování vzdálenosti alespoň jednoho metru od ostatních a v oblasti dochází k rozsáhlému přenosu.

- Pro děti ve věku od 6 do 11 let WHO doporučuje zohlednit, jak rozšířený je přenos viru v dané oblasti a zda dítě interaguje s vysoce rizikovými jedinci, jako jsou starší lidé. Zdůrazňuje také potřebu dozoru dospělých na bezpečné používání, nasazování a sundávání roušek.

- Děti do 5 let by za normálních okolností roušky nosit neměly z důvodu bezpečnosti a celkového zájmu dítěte a schopnosti přiměřeně používat masku s minimální pomocí.

- Používání masek pro děti jakéhokoli věku s vývojovými poruchami, zdravotním postižením nebo jinými specifickými zdravotními potřebami by nemělo být povinné a mělo by být posuzováno případ od případu rodičem, opatrovníkem, vychovatelem nebo lékařem. V žádném případě by se u dětí s těžkým kognitivním nebo respiračním poškozením nemělo vyžadovat, aby roušky nosily.

V doporučení pro kantory pak WHO píše: „V oblastech, kde dochází k rozsáhlému přenosu, by všichni dospělí do 60 let, kteří mají obecně dobré zdraví, měli nosit látkové roušky, pokud nemohou zaručit vzdálenost alespoň jeden metr od ostatních. To je zvláště důležité pro dospělé pracující s dětmi, kteří mohou mít úzký kontakt s dětmi a navzájem.“ Starším 60 let nebo lidem s podlomeným zdravím WHO nyní už roušky doporučuje. Co doporučení organizace nestanovuje, tak používání roušek ve školách pro děti starší 12 let.

Povinnost nošení roušek v prostorách školy zavedla například Francie pro děti starší 11 let nebo řada škol ve Velké Británii, přestože se nejedná o oficiální vládní nařízení. První skotská ministryně nicméně varovala, že „v blízké budoucnosti“ se rouškám povinně nevyhnou všichni studenti středních škol.

Jakou roušku dítěti pořídit?

Děti těšící se všeobecně dobrému zdraví mohou nosit nelékařskou nebo textilní roušku. Ty zabrání přenosu viru na ostatní v případě, že jsou nakažení. Dospělá osoba, která dítěti roušku poskytne, by měla zajistit, aby byla správné velikosti a dostatečně zakrývala nos, ústa a bradu dítěte. Děti s onemocněními jako je cystická fibróza, rakovina nebo imunosuprese, by měly po konzultaci s poskytovateli zdravotní péče nosit lékařskou masku.

Reklama

Doporučované