Hlavní obsah

Děti musí do škol. Radnice podává žalobu na zrušení ministerských opatření

Foto: ČTK

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík považuje i systém rotací dětí ve školách za neudržitelný.

Reklama

Už není možné držet děti zavřené doma, jsme v Evropě rekordmani, co se týče délky uzavření škol, přitom v tuto chvíli nákazu ve školách prakticky nemáme, říká k žalobě starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Článek

Městská část Praha 9 podává žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Domáhá se zrušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví tak, aby se do mateřských a základních škol mohli vrátit všichni žáci negativně testovaní na SARS-CoV-2.

„Chceme zrušit rotace školáků, chceme, aby se vrátily všechny děti zpět a bez výjimek,“ uvedl k tomu pro Seznam Zprávy starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Další podrobnosti chce sdělit i s kolegy na dnešní tiskové konferenci. Záměr Prahy 9 podle Portlíka už teď podporují i starostové dalších pražských obvodů Prahy 3 a Prahy 7, stejně tak prý některé obce.

Právě Praha 9 se jako první v hlavním městě rozhodla upustit od státem nakoupených antigenních testů a začala žáky ve vlastní režii testovat přesnější a méně invazivní metodou PCR testů ze slin. Tak ale jako u antigenních testů se ovšem ukázalo, že výskyt infekce mezi školními dětmi je v této době minimální.

Podle Portlíka je to dáno tím, že školy a školky jsou uzavřeny už od konce února, navíc pohyb obyvatel zastavila uzávěra mezi okresy, tudíž podle něj k promořování mezi dětmi ani dojít nemohlo. Přesto je přesvědčen, že přechod na senzitivnější PCR testy, pokud by byl celorepublikový a byl by finančně podpořen z centrálních zdrojů, je tou lepší cestou, jak udržet školy i nadále otevřené a nákazu mít pod kontrolou. Včetně kontroly šíření mutací.

„Myslíme si, že už není možné držet děti zavřené doma, jsme v Evropě rekordmani, co se týče délky uzavření škol, přitom v tuto chvíli nákazu ve školách prakticky nemáme. I podle PCR testů u nás na 1 500 testovaných dětí připadají jen 3 pozitivně testované,“ uvedl Portlík.

„Já pevně věřím, že Nejvyšší správní soud bude mít více rozumu než naše vláda,“ dodal pro Seznam Zprávy k podávané správní žalobě starosta Prahy 9.

Reklama

Související témata:

Doporučované