Hlavní obsah

Sociální sítě zkreslují realitu. Jsou nebezpečné hlavně pro děti

Dvě minuty z Výzvy s Marií Salomonovou: O rizicích sociálních sítí a projektu Nevypusť duši.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladá generace bude mít co dělat, aby se vyrovnala s fenoménem sociálních sítí, říká spoluzakladatelka organizace Nevypusť duši Marie Salomonová. Sama si prošla těžkými depresemi a teď pomáhá šířit osvětu o duševních onemocněních hlavně mezi studenty.

Článek

Úzkosti a deprese patří k nejčastějším psychiatrickým diagnózám nejen v České republice. Do 14 let života se podle spoluzakladatelky neziskové organizace Nevypusť duši poprvé projeví zhruba 50 procent chronických duševních onemocnění. A děti si často samy neumí s problémy poradit.

„Ve školním roce 2017–2018 nám 48 procent dětí v našich dotaznících odpovědělo, že by nevěděly, kam se obrátit, pokud by měly duševní potíže. Tento školní rok to vypadá, že čísla jsou nižší, ale máme větší vzorek (dotazovaných). Určitě je to ale pořád nad 20 procent,“ říká ve Výzvě Salomonová.

Celý pořad Výzva s Marií Salomonovou:

Výzva s Marií Salomonovou: S bolavým zubem také jdete k lékaři, nabádá děti s psychickými problémy projekt Nevypusť duši.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Do psychického zdraví dětí významně zasahují i sociální média, která často nabízejí zkreslenou verzi reality.

„Mladá generace bude mít co dělat, aby se s fenoménem sociálních sítí vyrovnala. Hodně se o nich mluví v souvislosti s poruchami příjmů potravy. Porovnávají se nejen dovolené, značkové oblečení, ale třeba i tělo a postava. Dřív to bylo na billboardech a v časopisech a teď se přidaly sociální sítě. Všechny technologie nás můžou až zabít, nebo nám můžou i nějak pomoct,“ míní Salomonová.

Klíčové je podle ní umět se od sociálních sítí odstřihnout, když člověku do života zasahují příliš, a na druhou stranu je umět používat. „I projekt Nevypusť duši vznikl na sociálních sítích a desetitisícům lidí přinesl osvětu v oblasti duševního zdraví a onemocnění,“ říká Salomonová.

Jak děti poznají, že by se měly pro psychologickou pomoc obrátit na odborníka? Co pomáhá udržovat dobré duševní zdraví? A existuje „zdravý stres“?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Marií Salomonovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované