Hlavní obsah

Děti píšou seniorům v rámci projektu Severočeské vědecké knihovny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Propojit svět seniorů a dětí se rozhodla Severočeská vědecká knihovna. V projektu Dopis babičce a dědečkovi si vzájemně vyměňují dopisy děti ze škol s obyvateli blízkého seniorského zařízení.

Článek

Cílem je potěšit lidi izolované kvůli epidemii koronaviru. ČTK to řekla Lucie Derkačová z knihovny.

Pravidelné dopisování s dětmi pomůže podle projektu starším lidem aktivovat každodenní život, přinést radost, novou energii. „Dětem předají životní moudrost. Mohou získat nové přátelství a rozptýlit pocit osamění v době nemožnosti návštěv. Děti i senioři se vzájemně učí mezigeneračnímu přátelství a pěstují krásu ručně psané korespondence,“ uvedla knihovnice Tereza Kleinová, která vznik projektu iniciovala.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem oslovila ke spolupráci na projektu ústecké domovy seniorů. Prozatím se zapojily Domov pro seniory Krásné Březno a Domov pro seniory Dobětice. Na druhé straně jsou dlouhodobě spolupracující základní a mateřské školy a děti z řad registrovaných čtenářů.

Zapojit se podle knihovníků může kdokoli. Stačí napsat dopis nebo nakreslit obrázek, převést ho do elektronické podoby a poslat na e-mail: kleinova@svkul.cz. Knihovníci dopisy vytisknou, vloží do obálek, ponechají v karanténě a poté bezpečně doručí seniorům.

Reklama

Doporučované