Hlavní obsah

Děti povinně do školy i na dálku. Jak to ale bude s ošetřovným?

Foto: vlada.cz

Ministryně práce Jana Maláčová chtěla jednat o podmínkách ošetřovného. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Podmínky pro vyplácení dávek ošetřovného pro rodiče, jejichž děti v novém školním roce nebudou moct docházet do školy, chtěla na vládě projednat ministryně Maláčová. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Článek

Vláda má jasno. Pokud hygienici nebo Ministerstvo zdravotnictví zavřou byť jen regionálně školy, musí se žáci (a také předškolní děti v posledním ročníku) účastnit vzdělávání na dálku. Zároveň školám ukládá novela školského zákona, která nyní míří do Sněmovny k zrychlenému projednání, povinnost výuku na dálku zajistit.

Jak to ale bude s ošetřovným pro rodiče? Aktuálně totiž platí předkoronavirový stav vyplácení této dávky. Ta tak představuje 60 procent z denního vyměřovacího základ, smí ji pobírat rodič dítěte do deseti let věku, a to po dobu devíti kalendářních dnů. Samoživitel pak po dobu až šestnácti dnů - a to až na dítě do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku.

„Měli jsme malé koaliční kolečko, kdy jsme otevřeli různá témata, která potřebujeme prodiskutovat na koaliční úrovni. Jedním z témat bylo i řešení situace, pokud by došlo k širšímu uplatnění distanční výuky. Žádné konkrétní věci jsme neřešili, uvidíme, jak se bude vyvíjet situace,“ uvedl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Z dávky původně určené pro rodiče nemocných dětí se během jarních mimořádných opatření, kdy byly školy zavřené, stal jeden z klíčových podpůrných nástrojů.

Postupně se ošetřovné upravilo do podoby, kdy rodič, který zůstával doma s dětmi do 13 let věku, pobíral 80 procent denního vyměřovacího základu, a to po celou dobu trvání mimořádných opatření. Tento mimořádný režim ovšem platil jen do konce června.

Reklama

Doporučované