Hlavní obsah
Online

Návrat do středečního rána, nebo karanténa. Britové na Krétě závodí s časem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Na své pondělní odpolední tiskové konferenci Donald Trump požádal novináře Reuters, aby sundal roušku. Prezident ho přerušil během prvního dotazu. „Budete to muset sundat, prosím.“ Ukázal do prostoru mezi reportérem a pódiem a zeptal se: „Jste… jak daleko ode mě jste?“ Mason odpověděl, že raději bude jen mluvit hlasitěji. Trump nebyl s touto odpovědí spokojen a řekl reportérovi, že je jeho hlas „velmi tlumený, takže sundat to bude jednodušší“.

- Španělsko se stalo první západoevropskou zemí, která zaznamenala více než půl milionu případů covid-19, konkrétně 525 549 případů. S návratem dětí do škol se očekává i zhoršení situace.

- V Brazílii za poslední den přibylo 10 273 lidí nakažených koronavirem a dalších 310 pacientů komplikacím provázejícím covid-19 podlehlo. Bilance nakažených i zemřelých je nižší oproti předchozímu dni, kdy úřady ohlásily 14 521 případů infekce a 447 úmrtí.

- Až 60 tisíc lidí ve Velké Británii, kteří se nedostanou k potřebnému ošetření, by mohlo trpět covidem po dobu delší než tři měsíce. Uvádí to nová britská studie, podle které s nemocí víc než měsíc bojovalo 300 tisíc lidí.

- Britové, kteří jsou zrovna na jednom z řeckých ostrovů Kréta, Lesbos, Mykonos, Théra, Serifos, Tinos a Zakynthos a chtějí se vyhnout čtrnáctidenní karanténě, se musí vrátit domů do středečního rána. Závod s časem odstartovalo v pondělí rozhodnutí Spojeného království zařadit zmíněné řecké ostrovy na seznam nebezpečných lokalit.

  • Irsko by jako poslední v Evropě mohlo znovu otevřít hospody

    „Na zdraví!“ je slyšet z Irska, kde vláda pravděpodobně povolí znovuotevření více než poloviny hospod v zemi, píše dnes deník Irish Times. Irsko uvolňuje opatření pomalejším tempem než většina Evropy a pozastavení jeho červencového plánu na znovuotevření z něj učinilo jedinou zemi v Evropě, která plně hospody neotevřela.

    Bary, které podávají jídlo, mohly za přísných podmínek poprvé otevřít od března, restaurace ale až na konci června, což se neobešlo bez menších protestů. Očekává se, že kabinet odsouhlasí termín opětovného otevření na dnešní schůzi. Termín se však už dvakrát odložil kvůli nečekanému nárůstu případů.

  • Frankfurtský knižní veletrh letos bude převážně virtuální

    Frankfurtský knižní veletrh letos bude kvůli koronavirové pandemii převážně virtuální. Zrušena byla jeho hlavní část, tedy prezentace vystavovatelů ve veletržních halách. Informovali o tom dnes pořadatelé akce, která se má uskutečnit ve dnech 14.-18. října.

    „Kvůli aktuálně platným cestovním omezením nemohou být četné stánky zemí realizovány, jak bylo plánováno,“ vysvětlili pořadatelé. Kromě toho podle nich karanténní opatření, s nimiž se počítá od října, prakticky znemožní účast evropským vystavovatelům nebo návštěvníkům z řad odborné veřejnosti.

  • Švédsko vykazuje malý podíl pozitivních testů na koronavirus

    Švédsko má velmi malý podíl pozitivních testů na koronavirus, pouze 1,2 procenta, což je nejméně od počátku pandemie, oznámil dnes podle agentury Reuters švédský zdravotní úřad. Experti to přičítají disciplinovanosti tamního obyvatelstva, pokud jde o dodržování nezávazných opatření, i vysoké promořenosti.

    Švédsko v současnosti provádí rekordní počet testů na koronavirus a zároveň se chlubí příznivými čísly v době, kdy mnoho ostatních zemí Evropy, včetně České republiky, znepokojují prudké nárůsty případů koronavirové nákazy.

  • Vznikla první koronavirová předpověď. Počítá se „smrtícím prosincem“

    Výzkumný ústav při lékařské fakultě Washingtonské univerzity IHME přišel s „první globální koronavirovou předpovědí“, která odhaduje pandemický vývoj do konce roku. To nejhorší svět podle ní teprve čeká.

  • V USA pokračují spory kolem další federální pomoci v pandemii

    Další balíček federálních krizových opatření na podporu ekonomiky zasažené pandemií se ve Spojených státech zdá být stále v nedohlednu poté, co dnes lídři demokratů v Kongresu odmítli ještě před jeho zveřejněním relativně omezený návrh republikánských senátorů. Podle informací agentury Reuters plán počítá s vyčleněním asi 300 miliard dolarů, což je méně než poloviční částka oproti červencovému návrhu republikánů a asi desetina oproti dřívějšímu demokratickému balíčku.

  • Irsko umožní otevření všech hospod od 21. září

    Irsko umožní otevření všech hospod od 21. září. Otevřít tak budou moci i pivnice a bary, v nichž se nepodává jídlo. Budou ale muset mít obsluhu, vysvětlil dnes podle agentury Reuters irský ministr vyššího školství a vědy Simon Harris v souvislosti s uvolňováním opatření proti koronavirové nákaze. Irsko přitom dnes hlásí 307 nových případů covidu-19, což je výrazně nad průměrem z předchozích dní.

  • Rozhovory o belgické vládě se zastavily, vyjednávač má covid-19

    Plán belgických politiků vytvořit po 16 měsících od voleb plnohodnotnou vládu přišly prozatím vniveč, protože u jednoho ze dvou hlavních vyjednávačů test prokázal nákazu koronavirem. Dnes o tom informuje agentura Reuters.

    Lachaert byl minulý měsíc pověřen, aby se pokusil jednání o vzniku vlády dostat z mrtvého bodu. Od minulého pátku společně se šéfem vlámských socialistů Connerem Rousseauem pracovali na vzniku koalice sedmi stran. O svém pokroku měli v pátek informovat krále. Ve své roli vyjednávače se Lachaert setkal s mnoha politiky, včetně krále Philippa.

  • Stav nakaženého a hospitalizovaného Berlusconiho se lepší

    Zdravotní stav bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který byl minulý týden hospitalizován s covid-19, se „trvale lepší“. Podle agentury Reuters to dnes sdělil osobní lékař 83letého stále vlivného politika.

    Koronavirová nákaza se u Berlusconiho vyskytla po návratu z dovolené, kterou trávil ve své luxusní vile na Sardinii, kde strmě vzrostl počet případů onemocnění covid-19. Nakazili se také jeho 36letá dcera Barbara, 31letý syn Luigi a družka Marta Fascinaová.

  • V jordánském uprchlickém táboře se prokázaly případy koronaviru

    V jordánském táboře Azrak, kde žije na 36 000 uprchlíků ze Sýrie, se prokázaly dva případy koronaviru. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který o tom informoval, jde o první potvrzené případy koronaviru v jordánských uprchlických táborech, píše dnes agentura AP.

    Oba pacienti s pozitivním nálezem se přesunuli do karanténního zařízení, jejich sousedé jsou v izolaci a několik dalších lidí v táboře prochází testy.

  • Nových případů covidu v Nizozemsku prudce přibývá

    Počet nových případů koronavirové nákazy v Nizozemsku byl v uplynulém týdnu o 51 procent vyšší než v předcházejícím. Od minulého úterý do dneška bylo zachyceno 5427 infekcí, informovaly podle agentury Reuters nizozemské úřady. Nizozemsko tak má nyní největší nárůsty nakažených od konce dubna.

    V týdnu, který předcházel tomu uplynulému, bylo v Nizozemsku evidováno 3597 nových případů nákazy. Mezitím se však o deset procent zvýšil také počet provedených testů. Během uplynulých sedmi dní jich bylo provedeno dohromady přes 180 000.

  • Ředitel Tour de France má covid-19, premiér musí na test

    Ředitel cyklistického závodu Tour de France Christian Prudhomme má pozitivní test na koronavirus. V sobotu ho na osmé etapě závodu doprovázel i francouzský premiér Jean Castex, který míří do karantény a na test. „Oba měli roušky a dodržovali rozestupy,“ řekl v prohlášení úřad premiéra.

    Navíc se koronavirus potvrdil také ve stájích Cofidis, AG2R, Inéos a Mitchelton Scott. Nákaza se ale prokázala u členů týmu, prozatím ne u závodníků.

  • Rakousko hlásí denní přírůstek 520 případů koronaviru

    V Rakousku se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 520 případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek od počátku dubna, informovala dnes s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura APA. Jen 340 případů přibylo ve Vídni, která ovšem dnes revidovala své statistiky a započítala i některé starší případy.

    V Rakousku se od počátku epidemie nakazilo virem SARS-CoV-2 už více než 30 000 lidí. Přes 25 600 infikovaných se již uzdravilo. S covid-19 zemřelo v Rakousku 747 pacientů.

  • V Británii se spekuluje o zpřísnění protipandemických opatření

    Britská vláda čelí tlaku, aby urychleně zakročila proti rostoucímu počtu nových případů. Prudký nárůst nakažených vyvolal obavy z budoucího vývoje covidu v zimním období. Po pondělních číslech, kdy Spojené království zaznamenalo téměř 3 000 nových případů druhý po sobě jdoucí den, se dle Guardianu objevují spekulace, že britská vláda uvažuje o zpřísnění některých omezení, jako je snížení počtu lidí, kteří se mohou najednou setkávat. Dosavadní limit je třicet osob.

  • Covid láme v Izraeli rekordy

    V pondělí ohlásilo izraelské ministerstvo zdravotnictví smutný rekord - za jediný den přibylo v zemi 3392 nemocných koronavirem. Rostoucímu počtu nakažených odpovídají i další statistiky: přes 900 lidí se s nemocí covid-19 léčí v nemocnici a 139 vážně nemocných je připojeno k ventilátorům.

    Vláda se proto rozhodla přijmout drastická opatření. V úterý zveřejnila seznam celkem 40 měst, kde bude od sedmé hodiny večer do páté ráno platit zákaz vycházení. Je mezi nimi hned několik předměstí Jeruzaléma, někdejší Ježíšovo bydliště nazaret, části Eilatu, Aškelonu nebo Sderotu. V řadě případů se jedná o ultraortodoxní komunity, s nimiž byly problémy už na jaře, jako je dvousettisícové město Bnei Brak nedaleko Tel Avivu.

  • Španělsko požaduje změnu karanténních opatření v Británii

    Španělsko doufá, že Británie zavede pružnější karanténní opatření pro turisty, kteří se vracejí z této jihoevropské země. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RNE to dnes řekla španělská ministryně zahraničí Arancha González Layaová. Madrid si od toho slibuje záchranu zimní turistické sezony na Kanárských ostrovech, uvedla agentura Reuters.

    Ve Španělsku počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem překročil tento týden půl milionu, s nemocí covid-19 tam zemřelo přes 29 000 lidí. Británie a další země zavedly karanténu pro lidi přijíždějící ze Španělska už v létě.

  • Rusko hlásí přes 5000 nově nakažených

    Celkový počet obětí nákazy v Rusku, které má přibližně 146 milionů obyvatel, podle dnešní informace operativního štábu stoupl na 17 993. Mezitím se z covidu-19, jehož původcem je koronavirus SARS-CoV-2, vyléčilo 850 049 lidí.

    Rusko je z hlediska počtu nakažených podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně, čtvrtou nejpostiženější zemí světa po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu úmrtí je na 12. příčce.

  • French Open se uskuteční za přítomnosti diváků

    Fanouškům bude tento měsíc umožněn vstup na French Open, a to navzdory rostoucímu počtu případů covidu ve Francii. Tenisový turnaj povolí vstup 11 500 divákům denně, kteří budou rozdělení do tří různých zón s přísnými sociálními distančními opatřeními.

    Někteří hráči po oznámení rozhodnutí vyjádřili obavy o bezpečnost. Vypadla oblíbená Ash Bartyová, Serena Williamsová pozdržela potvrzení své účasti. Jean-Francois Vilotte, generální ředitel Francouzské tenisové federace (FFT), uvedl: „FFT je odpovědná za ochranu zdraví všech účastníků turnaje. Chceme, aby lidé viděli, že je možné si užít sport, stýkat se a komunikovat s ostatními lidmi při respektování přísných zdravotních a hygienických pokynů.“

  • Politický boj o vakcínu. Demokraté dle Trumpa zdržují, on je dle nich populista

    Donald Trump obvinil demokraty, že z politických důvodů odmítají urychlené použití vakcíny proti koronaviru. Demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, která v souvislosti s vakcínou vyjádřila pochybnosti, by se měla omluvit za svou „rétoriku proti očkování“, uvedl prezident na své dnešní tiskové konferenci v Bílém domě.

    Demokraté chtějí před prezidentskými volbami 3. listopadu prezentovat očkování jako něco negativního, řekl Trump. Nelíbí se jim, že byla vakcína proti koronaviru vyvinuta „v rekordní době“, dodal s tím, že k dispozici by mohla být dokonce ještě přes volbami. Harrisová v nedělním rozhovoru v televizi CNN varovala před zásahy vlády do vývoje vakcíny proti koronaviru s tím, že prezident „umlčel“ nezávislé odborníky. Trumpovým slibům ohledně očkovací látky podle ní nelze věřit, protože dva měsíce před volbami zoufale prahne po vítězství.

  • Pokud Britové nezačnou brát covid vážně, bude zle

    Zdravotnické úřady ve Velké Británii varují, že pokud země znovu nezačne brát koronavirus velmi vážně, bude po „velkém nárůstu“ v příštích několika měsících čelit „hrbolaté jízdě“. Profesor Jonathan Van-Tam v pondělí uvedl, že veřejnost se během léta „příliš rozvolnila“, a popsal rostoucí počet případů jako „velice znepokojivý“. V pondělí od 9:00 došlo ve Velké Británii k potvrzení dalších 2 948 případů, v neděli k 2 988, což byl největší denní nárůst od května.

    V rozhovoru s novináři profesor Van-Tam řekl: „To je velká změna. Nyní je číslo konzistentní po dobu dvou dnů a v tomto okamžiku je velmi znepokojující. Během léta jsme si mohli trochu odpočinout, úroveň nemocí byla ve Velké Británii během léta opravdu docela nízká, ale tyto nejnovější údaje nám ukazují, že léto je opravdu pryč. Ale nákaza nezmizela. A pokud si nebudeme dávat pozor, pokud to nebudeme od tohoto okamžiku brát neuvěřitelně vážně, během příštích několika měsíců nás čeká hrbolatá jízda.“ Dodal, že nárůst je „mnohem výraznější“ ve věkové skupině 17–21 let.

  • Indie hlásí nejvyšší denní počet úmrtí, přestože šíření nákazy zpomaluje

    Přestože nárůst nových případů v Indii zpomalil, země v úterý zaznamenala nejvyšší počet denních úmrtí za více než měsíc. Uvedlo to indické ministerstvo zdravotnictví, podle kterého za posledních 24 hodin zemřelo 1 133 lidí, přičemž celková úmrtnost dosáhla 72 775. Nových denních případů však bylo 75 809, což je nejmenší číslo za týden. Indie v pondělí předběhla Brazílii a stala se zemí s největším počtem případů mimo Spojené státy.

Reklama

Hlavní zprávy