Hlavní obsah

Děti si budou hrát s kremační pecí a náhrobky. Vídeňská pohřební služba nově vyrábí hračky

Vídeňská pohřební služba vyrábí hračky.Video: Tereza Brhelová, Youtube.com

 

Reklama

Pohřební služba ve Vídni začala vyrábět hračky pro děti. Měly by jim pomoci vyrovnat se se smrtí blízkého člověka. Děti si tak mohou hrát s rakví nebo nebožtíkem.

Článek

Vídeňská městská pohřební služba, která na sebe před časem upozornila otevřením e-shopu s upomínkovými předměty, se rozhodla rozšířit svůj sortiment hraček z lega. K dostání jsou nově například kremační pec, figurky truchlících pozůstalých i nebožtíků, smuteční kočár s vraníky či celý hřbitov s náhrobky a hrobařem.

Podle ředitele městské pohřební firmy Markuse Pintera se nápad na prodej hračky zrodil na základě mnoha rozhovorů s klienty, kteří si nevěděli rady s tím, jak o smrti blízkého hovořit s dětmi.

Na e-shopu pohřební služba dosud prodávala z lega jen několik málo hraček, například pohřební tramvaj, která ulice rakouské metropole brázdila v první polovině 20. století, či pohřební vůz. Podle Pintera ale tyto předměty byly určeny spíše sběratelům. Například tramvaj stojí v e-shopu 112,90 eura (2900 korun).

Nově nabízené zboží, které je k mání za cenu od necelých třiceti do necelých devadesáti eur (780 až 2300 korun), ale vzniklo ve spolupráci s vídeňským svazem pro psychoterapii přímo pro děti.

„Děti se se svými pocity často vyrovnávají hrou,“ vysvětlila zástupkyně svazu Michaela Tomeková. Mlčet před dětmi o smrti blízkého je podle ní nesprávné. „Tabuizovaná témata vytvářejí strach a nejistotu. Dítě i tak cítí, že není něco v pořádku, a s tímto pocitem zůstává osamoceno,“ varovala Tomeková.

Český dětský psycholog Václav Mertin ale tento názor nezastává. „Představa, že bych dítěti doporučoval, aby si hrálo s rakvičkou, věnečkem a mrtvolkou, mi přijde nesmyslná. Nenacházím na tom nic pozitivního." Dodává, že už děti v mladším školním věku dokážou pochopit ztrátu člověka na kognitivní úrovni, nechápou ale její důvod a důsledky.

Už loni na podzim vyvolalo otevření e-shopu vídeňské pohřební služby velkou pozornost. Milovníci černého humoru si v něm od té doby mohou koupit třeba trička s nápisy, USB klíče ve tvaru koster či rakví, ale i sklenici medu z květin na ústředním hřbitově.

Reklama

Doporučované