Hlavní obsah
Online

V sobotu přibylo 172 nakažených, počet úmrtí atakuje šedesátku

Vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka po schůzce s prezidentem v Lánech.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku s koronavirem zemřelo podle posledních čísel 59 lidí. 78 pacientů se z něj vyléčilo.

Článek

V Česku od rána přibyla tři úmrtí lidí s nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Zemřelých je podle aktualizovaných informací ministerstva zdravotnictví 59. Uzdravených ministerstvo eviduje 78, o čtyři více než ráno.

Z údajů ministerstva zdravotnictví akutalizovaných k 17:30 se počet případů nákazy během soboty zatím zvýšil o 172 na 4362.

Politici v sobotu na dálku diskutovali o tom, jak by mohla být uvolněna některá omezení vyhlášená vládou.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že některé obchody a sportoviště by se mohly otevřít už před Velikonocemi. Vláda by to podle něj mohla projednat v pondělí.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka, který vede krizový štáb, by to ale bylo předčasné. „Jsem opatrný, když slyším, že bychom to měli začít uvolňovat, nejsme tak daleko. Čeká nás ještě pár těžkých dnů, možná týdnů,“ uvedl Hamáček po sobotním jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

V posledních dnech pracovního týdne počet nových denních případů klesal. V pátek však opět přibylo 332 případů, i když se v tomto čísle odrazilo i to, že se také rekordně testovalo - bylo provedeno 6889 testů.

Sobotní vývoj je zatím pomalejší, na druhou stranu jsou však o víkendech počty testovaných nižší než ve všedních dnech.

  • 56 obětí

    S koronavirem v Česku zemřelo už 56 lidí. 74 pacientů se uzdravilo.

  • 34 Čechů uvázlých v Indii letí domů polským letadlem

  • Dva klienti domova pro seniory v Lukově na Zlínsku mají covid-19

    U dvou klientů domova pro seniory v Lukově na Zlínsku potvrdily testy nákazu novým typem koronaviru. Nakažení budou od ostatních seniorů v zařízení izolováni v samostatných jednolůžkových pokojích. Nákaza se potvrdila také u kuchařky domova pro seniory v Nezdenicích na Uherskohradišťsku. Klienty i personál obou zařízení čekají testy, řekl dnes ČTK hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

  • Lidé omezili nájezdy do turistických oblastí, policie nezasahovala

    Lidé omezili nájezdy do turistických oblastí, středočeští policisté dnes nemuseli kvůli shlukování většího počtu lidí zasahovat. Kontroly vládních nařízení kvůli covid-19 stále pokračují, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Eva Hašlová. „Nemáme nikde hlášenou žádnou větší koncentraci lidí,“ uvedla.

  • Počet nových případů je zatím výrazně nižší než v pátek

    Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nová čísla týkající se koronaviru. Dva lidé podle webu zemřeli v Praze, jeden ve věku do 50 let. Druhou pražskou obětí je žena narozená v roce 1928, která se nakazila v domově pro seniory v Michli. Měla i srdeční potíže, zemřela ve Všeobecné fakultní nemocnici. Jeden člověk nad 60 let dnes zemřel ve Středočeském kraji.

    Absolutní počet osob s covid-19 dle krajů ČR (dělení dle trvalého bydliště pacienta).

    Počet nových případů za sobotu je zatím výrazně nižší než v pátek, kdy 322 nových nemocných bylo nejvíce za posledních sedm dní. Počet případů se ale obvykle odvíjí od počtu testů. V pátek bylo testů dosud nejvíc za jeden den, ve dnech minulého víkendu byl počet znatelně nižší než ve všedních dnech.

  • Úmrtí s nemocí covid-19 přibylo v Česku na 59, uzdravených je 78

    V Česku od rána přibyla tři úmrtí lidí s nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Zemřelých je podle aktualizovaných informací Ministerstva zdravotnictví 59. Uzdravených ministerstvo eviduje 78, o čtyři více než ráno. Počet případů nákazy se během dneška zatím zvýšil o 172 na 4362, vyplývá z webu ministerstva. Čísla jsou k dnešním 17:30.

  • Zdravotní sestra z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je nakažená novým koronavirem

    Testy potvrdily u zdravotní sestry Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně nákazu nový typem koronaviru. Pracuje na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Její kolegové už byli také otestováni, výsledky jsou v jejich případě negativní. U dvou z 23 testovaných osob byl ale výsledek nejasný a test se v jejich případě musí opakovat. Oddělení dál funguje, sdělil mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

  • Policie hlídala nošení roušek v Moravském krasu i Mikulčicích

    Dodržování vládních nařízení o nošení roušek a shlukování maximálně dvou lidí s výjimkou rodin kontrolovali policisté na oblíbených turistických místech v Jihomoravském kraji. Prohlédli například okolí Brněnské přehrady, Moravského krasu nebo Lednicko-valtického areálu, řekl policejní mluvčí David Chaloupka. Podle něj lidé nařízení dodržují, policisté řešili pouze pár jednotlivců napomenutím.

  • Fotbalová Sigma Olomouc se zapojila do boje proti koronaviru

    Sigma Olomouc se do boje proti šíření nového koronaviru zapojila šitím roušek. Na výrobě ochranných pomůcek se podílel i trenér Radoslav Látal. Ten věnoval finance na nákup látky v klubové modré barvě.

  • Firma z Chrudimi vytvořila nový typ roušek

    Výrobce textilního zboží společnost CityZen z Chrudimi vytvořila nový typ ochranné roušky. Podle předběžných informací vykazuje kvalitu FFP2. V současnosti čeká na schválení pro zdravotnický provoz.

    Rouška je specifická tím, že je kompletně antibakteriální, vnitřní strana saje, aby se nepotila tvář a vnější strana je vodoodpudivá, což zajišťuje, že se do ní nečistoty z povrchu nevsáknou. Výhodou je opakované použití s vypráním na 30 stupňů a přežehlením.

    „Stabilní vlastnosti by měla mít rouška až na 20 použití, což je samozřejmě velmi zajímavé nejen pro běžné nošení, ale také pro zdravotnictví a sociální služby,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

  • Česko nabídne tři nemocnice pro testování léku remdesivir

    Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v Česku. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Bulovce.

    V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal. V Česku remdesivir lékaři použili zatím pro jednoho pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

  • Na pardubické kardiologii bylo nakaženo již 22 zdravotníků

    Počet zdravotníků oddělení kardiologie Pardubické nemocnice s prokázanou nemocí covid-19 se po ukončení dalšího cyklu testování zvýšil o jednoho na 22.

    Celkem byl koronavirus zjištěn u tří lékařů a 19 nelékařských zdravotnických pracovníků. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

    Kardiologické oddělení je v současnosti uzavřené, v provozu zůstává pouze kardiologická ambulance. V omezeném režimu se oddělení podle předběžných informací opět otevře v úterý.

  • Prymula: Plošné testování seniorů v domovech neplánujeme

    Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné.

    V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci.

    Ministerstvo podle Prymuly nyní jedná s kraji ohledně distribuce rychlotestů. Pravidelné testování personálu by měli provádět lékaři, kteří do domovů docházejí, dodal. Plošné testování všech včetně seniorů v plánu není.

    „To je obrovská skupina osob, to bychom testovali na úrovni Spojených států, které jsou x násobně větší než my, takže to zatím kapacitně určitě není možné,“ vysvětlil Prymula.

  • V královéhradecké nemocnici jsou dva pacienti připojení na plicní ventilaci

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo sobotu odpoledne devět pacientů s covid-19. Dva z nich byli napojeni na plicní ventilaci. ČTK to řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Pacienti mají i další vážná onemocnění.

    V pátek mělo pět zaměstnanců nemocnice pozitivní nález na covid-19, čtyři nemocní pracovníci jsou z oddělení hematologie, kde se onemocnění vyskytlo u několika pacientů. Pátý nemocný zaměstnanec se nakazil v rodině a onemocnění se u něj projevilo, když byl v karanténě. Všichni se léčí v domácí izolaci.

    V nemocnici v souvislosti s novým koronavirem zemřeli dva lidé. Prvním zemřelým v kraji byl osmdesátiletý pacient s velmi vážným onemocněním, jeho úmrtí FN oznámila ve čtvrtek 26. března. Ve čtvrtek 2. dubna zemřela devětasedmdesátiletá pacientka s nákazou covid-19. Žena měla další vážná onemocnění.

    V Královéhradeckém kraji bylo dopoledne podle hygieniků 123 potvrzených případů onemocněním covid-19. Nové případy jsou z okresů Hradec Králové a Jičín. V Královéhradeckém kraji bylo sedm vyléčených z nemoci covid-19.

  • Některá parkoviště v Krkonoších mohou být o víkendu zavřená

    Krkonošská střediska zavřela o víkendu parkoviště. Chtějí tak zabránit tomu, aby se soustředilo na jednom místě velké množství lidí a nešířil se tak koronavirus. V minulých dnech slunečné počasí vylákalo do Krkonoš hodně lidí.

    Na opatření se názory starostů horských obcí různí, jak vyplynulo z jejich dnešních vyjádření pro ČTK, a jsou proto místa, kde parkoviště zůstala otevřená.

Reklama

Hlavní zprávy