Hlavní obsah

Děti tmavé pleti si ve Velké Británii barví kůži na bílo. Chtějí se vyhnout rasistickým útokům

Děti ve Velké Británii čelí sílícímu rasismu.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Rasistické a nesnášenlivé projevy vůči dětem přistěhovalců jsou ve Velké Británii čím dál častější. Minulý rok jich policie zaznamenala přes deset tisíc.

Článek

Ve Spojeném království bují mezi dětmi rasistické tendence. Studenti tmavé pleti si barví kůži na bílo, například pomocí make-upu, aby se vyhnuli posměškům a slovním či fyzickým útokům. Rasistické útoky jsou v zemi na vzestupu. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

Britská organizace NSPCC, která se zabývá prevencí násilí na dětech, informovala, že výskyt šikany a rasistických útoků se od let 2015 a 2016 zvýšil o pětinu. Minulý rok policie zaregistrovala přes 10 tisíc incidentů. Celkový počet případů je ale pravděpodobně vyšší, jelikož děti šikanu zejména před rodiči tají.

„Šikanují mě od té doby, co jsem nastoupila do školy,“ sdělila NSPCC desetiletá studentka. „Říkali mi ošklivými jmény, hrozně jsem se styděla. Moje kamarádky už se mnou nikdy nepůjdou ven, protože se lidé začali ptát, proč by se měl někdo kamarádit s někým, kdo má špinavou kůži.“

„Vyrostla jsem v Anglii, ale oni mi říkají, ať se vrátím do své země. Nerozumím tomu, protože já jsem Angličanka. Zkoušela jsem si zesvětlit obličej pomocí make-upu, abych líp zapadla. Já si chci jenom užít chození do školy,“ dodala malá studentka.

Vzrůstající rasistické tendence ve Velké Británii zaznamenali po červnu 2016, kdy občané hlasovali o referendu o setrvání v Evropské unii. Výzkum, který NSPCC odhalila minulý týden, ukázal, že zatímco v roce 2016 mělo zkušenost s diskriminací 58 procent příslušníků etnických menšin, v roce 2018 už to bylo 71 procent.

Noviny Liverpool Echo ve středu publikovaly příběh jedenáctiletého chlapce, kterému ve škole říkali „otroku“. „Mrzí mě to, jenom jsem si chtěl najít kamarády,“ řekl chlapec. „Mám spoustu zpráv od lidí, kteří mě tu nechtějí. Pokaždé, když se ráno probudím, je to jako závaží.“

„Tato kriminální činnost nebude tolerována,“ řekl pro The Guardian policejní konstábl Mark Hamilton. „Počty hlášení nenávistných činů rostou. Je to také proto, že jsme zlepšili systém policejních záznamů, každopádně vnímáme jejich nárůst po referendu o Evropské unii a po teroristických útocích v roce 2017.”

Reklama

Související témata:

Doporučované