Hlavní obsah

Děti už k jídlu plastovou hračku nedostanou. Známý fastfood se přidal k boji proti znečištění

Konec plastových hraček k jídlům pro děti ve známém fastfoodu v Británii. Také bojuje proti znečištění.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Provozovatelé Burger Kingu ve Velké Británii se připojují k boji proti plastům. Dětem k jejich menu už žádnou hračku dávat nebudou. Navíc přišli se způsobem, jak recyklovat ty staré a nejen svoje. Britský McDonald's stejný krok nepodnikne. Plastové hračky nezakáže, místo toho dá zákazníkům na výběr – hračku nebo ovoce.

Článek

Dohromady 320 tun plastů ročně. Zhruba na tolik vyjdou hračky, které britský Burger King rozdával zdarma k dětským jídlům. Samotný řetězec s rychlým občerstvením to uvedl ve čtvrtek. Až dodnes to také byla pravda.

Petice dvou malých holčiček proti hračkám

Dvě britské dívky, podle BBC sestry ve věku sedmi a devíti let, ale zorganizovaly proti plastovým hračkám ve fastfoodech petici. Děti jim podle nich věnují pozornost jenom pár minut, než je někde zahodí a pak s nimi má co dělat akorát tak naše planeta a život na ní.

„Velmi nás rozesmutnilo sledovat, jak plasty ubližují životu v přírodě a znečišťují oceány, a tak jsme to chtěly změnit,” uvedly sestry online.

Sbírat budou i ty staré, a také od konkurence

Přibližně 510 tisíc podpisů, jak uvádí magazín Business Insider, donutilo Burger King v Británii podniknout „razantní krok”. V první řadě stopnul rozdávání nových hraček. Také ale na svých více než pěti stech pobočkách zřídí kontejnery, kam lidé mají nosit ty staré.

Přijímat budou i hračky od konkurence, žádné totiž nelze recyklovat obyčejně s ostatními plasty. Řetězec je údajně bez škodlivých výparů přetaví v hrací plochy nebo tácy. K tomu, že tím neohrozí životní prostředí se zavázala společnost Pentatonic, která se přetvářením použitých plastových produktů v další živí. Šetří tím 88 procent jinak spotřebované energie a 70 procent emisí.

„Pakliže to snahy konkurence posune také dál, bude to jedině dobrá věc,” řekl ředitel anglického fastfoodu Alasdair Murdoch.

Další ekologické cíle

Britský Burger King zacílí také na to, aby všechny jeho obaly byly do roku 2025 stoprocentně recyklovatelné a rozložitelné. A ke stejnému datu se celý řetězec podle svého ústředí v USA zbaví plastových hraček celosvětově – nejen v Británii.

Hračka nebo jablko či knížka, káže druhý fastfood

Tamní McDonald's zákaz hraček v reakci na petici dvou britských dívek odmítl. Zatím dá prý od října v příštích měsících dětem na výběr mezi hračkou a ovocem. V příštím roce chce testovat i to, aby rodiče vybírali mezi hračkou a knihou. Jeho cílem je to, aby se roční spotřeba plastů snížila ve vlastních pobočkách o tisíc tun.

V Česku má Burger King, ale i KFC na starost polská společnost AmRest. Ta náhradu plastových hraček zvažuje, momentálně ale pracuje na komplexním řešením v užívání plastů pro všechny své pobočky. Do provozu ho chce uvést v příštím roce.

Miliony tun v milionech brček

McDonald's tak třeba už dříve nahradil svá plastová brčka za nechvalně známá papírová. Jenom v České republice tím ročně po kompletní výměně ušetří 70 tun plastového odpadu. Celková tuzemská spotřeba brček nejenom v tomto řetězci se odhaduje na 300 milionů každý rok. V Británii to ale právě jenom ze zmíněného fastfoodu bylo ještě loni v době zavedení 1,8 milionu brček denně.

Problematika plastového znečištění je dnes jednou z nejvíce propíraných. Podle Evropské unie jenom Evropané vyprodukují 25 milionů tun plastů ročně a méně než 30 procent vrátí k recyklaci.

Reklama

Doporučované