Hlavní obsah

Děti v Gaze mají smůlu, čokoláda financuje podle Izraele terorismus Hamásu

Foto: Profimedia.cz

Děti v Gaze píší světu vzkaz, že mají právo žít v míru.

Reklama

Dovozci egyptských čokoládových tyčinek prý podporují hnutí Hamás, proto jim jejich zboží izraelské úřady zabavily. Po kritice zmrzlinářské firmy Ben & Jerry's se izraelská vláda dostala do dalšího konfliktu ohledně cukrovinek.

Článek

Izrael zabavil 23 tun čokoládových tyčinek, které směřovaly z Egypta do Pásma Gazy. Zdůvodnil to tím, že výtěžek z prodeje těchto pamlsků by posloužil k financování operací palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom v pondělí server The Times of Israel.

Palety s krabicemi čokolády zadržel Izrael na hraničním přechodu z Egypta do Pásma Gazy. Celníci jednali na základě instrukcí protiteroristické jednotky izraelského ministerstva obrany, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Podle něj dovozci zásilky spolupracují se dvěma firmami v Gaze, které podporují Hamás a jsou tak vedeny Izraelem rovněž jako teroristické organizace. Prodeje z importu těchto firem pomáhají financovat vojenské křídlo Hamásu, uvedlo též ministerstvo.

„Izrael bude pokračovat v krocích, které mají zabránit tomu, aby se Hamás stal silnějším,“ uvedl izraelský ministr obrany Benny Ganc poté, co podepsal rozhodnutí o konfiskaci čokoládových tyčinek. Podle Gance Hamás posiluje své vojenské síly místo toho, aby se staral o obyvatele Pásma Gazy.

Na zabavení tyčinek upozornila na svém Twitteru i reportérka pravicového listu Jerusalem Post Anna Ahronheimová: „Nedělám si legraci, čokoláda financuje teror!“ píše se zjevnou ironií novinářka. Její redakční kolega Jaakov Kac ve stejném duchu doplnil, že čokoláda je novým nepřítelem židovského státu. „Uvidíme tiktoková videa ministrů, na nichž házejí čokoládové tyčinky do popelnice, jako to dělali s Ben & Jerry's?“ zeptal se s odkazem na amerického prodejce zmrzliny, který před časem oznámil, že přestane s prodejem na okupovaných palestinských územích.

James Zogby, zakladatel Americko-arabského institutu k tomu poznamenal, že Izrael „kontroluje Gazu stejně jako bachař věznici“.

Poté, co Pásmo Gazy v roce 2007 ovládl Hamás, zavedl Izrael na své hranici blokádu, podobně jako Egypt na své, s cílem kontrolovat pohyb lidí i zboží. Blokáda spolu s konfliktem Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území s asi dvěma miliony obyvatel humanitární krizi.

Server Middle East Eye napsal, že při poslední izraelské vojenské akci v Pásmu Gazy bylo zničeno nebo utrpělo škody na 1500 tamních podniků.

Reklama

Související témata:

Doporučované