Hlavní obsah

Děti z dětských domovů pomohou se záchranou hradu Hauenštejn

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Děti z dětských domovů z Česka a dobrovolníci ze zahraničí společně pomohou během dvoutýdenního pobytu s obnovou Horního hradu ve Stráži nad Ohří.

Článek

Hrad, který od 60. let chátral, koupil v roce 2000 soukromý majitel, od té doby jej za pomoci dobrovolníků rekonstruuje. „Součástí třetího ročníku dobrovolnického projektu je i poznávání okolí,“ řekl hlavní organizátor ze spolku Opři se Petr Matyáš. Kromě spolku se na akci podílí nezisková organizace INEX.

Letos na akci přijelo 19 dětí a pět vedoucích, 13 dětí je z Čech a šest ze Španělska, Francie, Německa, Belgie a Řecka. „Co se týče dětí z Čech, tak tu máme děti z pěti dětských domovů převážně ze středních Čech a potom z dětského domova z Rychnova u Opavy. Jsou to děti, které aktuálně pobývají v dětském domově, ale zároveň s námi jezdí i děti, které se podařilo vrátit do rodiny,“ řekl Matyáš.

„Cílem projektu je nejen pomoct hradu, ale pomoct také dětem z dětských domovů, protože jejich sociální bublina je poněkud omezená a my se snažíme jim rozšiřovat obzory. Díky projektu se setkají s vrstevníky z různých kulturních prostředí a procvičí si komunikaci v angličtině,“ dodal Matyáš.

Účastníci se zaměří na řezání a štípání dřeva a jeho odvoz na hrad, úpravu pastvin, úklid hradu a okolí a pomohou také s provozem a drobnými opravami hradu. Děti se vydají také poznat okolí, navštíví hrad a zámek v Bečově nad Teplou a hrad Hartenberg na Sokolovsku, který je také zapojen do projektu záchrany organizace INEX a vypomáhají tam dobrovolníci.

Hrad Hauenštejn byl založen v druhé polovině 13. století nad Hornohradským potokem nedaleko Stráže nad Ohří. Nejvýznamnějšími majiteli byli Buquoyové, kteří hrad na počátku 20. století přestavěli na novogotický zámek. Ti vlastnili Hauenštejn až do roku 1945. Za komunistické totality hrad sloužil jako dětský domov či jako depozitář karlovarského muzea

Spolek Opři se se už osm let snaží pomáhat dětem z dětských domovů v integraci do společnosti. Sdružení dobrovolných aktivit INEX se zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním. Přijímá zahraniční dobrovolníky na aktivity v Česku a naopak vysílá dobrovolníky z Česka do světa. Kvůli koronavirové pandemii se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. Na letošní letní sezonu připravil s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi téměř 30 pracovních aktivit na území ČR.

Reklama

Doporučované