Hlavní obsah

Za čtyři dny se vrátí domů. Děti zachráněné z jeskyně řekly, po čem nejvíc touží

První záběry mladých fotbalistů v nemocnici, kam byli převezeni po záchranné akci.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Dvanáct maldých fotbalistů i jejich trenér jsou v pořádku a v dojemném videu říkají, co by jim doma udělalo radost.

Článek

Dvanáct chlapců, kteří na konci června uvázli na více než dva týdny v zatopené jeskyni v Thajsku, bude po úspěšné záchraně už za čtyři dny propuštěno z nemocnice.

Z nemocničních postelí poslali vzkaz, v němž jednak děkují za podporu a záchranu, ale také vzkaz, co by jim doma udělalo radost.

Video: Úplně první obrázky po záchraně

Thajští chlapci v nemocničním pokoji po záchraně.Video: AP

Po 17 dnech strádání, kdy je marně v jeskynním komplexu hledali záchranáři, zhubli někteří až o dva kilogramy.

A tak na videu agentury AP pozdraví, poděkují za podporu a a záchranu a také většina řekne, na čem by si po návratu nejraději pochutnali. 

„Ahoj, moje jméno je Turl, jsem zdravý a je mi dobře. Mám chuť na smažené křupavé vepřové s rýží.  Díky za vaši starost,” uvedl Nattavut Takhamsai.

"Ahoj, jsem Night. Jsem zdravý. Dal bych si vepřové BBQ," říká Peerapat Sompiangjai na videu, na němž má podobně jako ostatní ještě přes obličej ochrannou nemocniční roušku.

Křupavé vepřové a rýže se v prohlášeních několikrát opakují, ale občas se mezi přáními objeví steak anebo prostá návštěva řetězce KFC. 

Na závěr ke světu promlouvá také pětadvacetiletý trenér týmu Ekapol Chanthawong.

„Ahoj, jmenuju se Ekapol Chanthawong, přezdívají mi Aek. Teď se dávám dohromady, jsem zdravý, můžu normálně jíst. Z menu bych si nejradši objednal smažené křupavé vepřové s rýží. Ale dřív než cokoliv jiného bych chtěl všem poděkovat, všem úřadům, které nám celou dobu pomáhaly. Děkuju premiérovi, všem členům jednotek Navy SEAL bych chtěl moc poděkovat. A také všem doktorům."

Podle zprávy, kterou vydalo thajské ministerstvo zdravotnictví, se mladí fotbalisté i jejich trenér zotavují fyzicky i psychicky a ve čtvrtek 19. července budou podle všeho moci opustit nemocnici.

„Musíme připravit jak chlapce, tak i jejich rodiny na pozornost, která je zahrne po odchodu z nemocnice,” citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva.

Reklama

Související témata:

Doporučované