Hlavní obsah

Děti zavražděného novináře Chášakdžího popírají, že od Saúdů dostávají peníze za mlčení

Potomci zavražděného novináře Chášakdžího popřeli, že by od saúdské vlády dostávali peníze za mlčení o svém otci.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Děti zavraždéného saúdského novináře Džamála Chášakdžího ve středu veřejně popřely, že by od saúdské vlády dostávaly peníze. Server Washington Post přišel minulý týden s informací, že Saúdové si kupují mlčení rodiny Chášakdžího prostřednictvím luxusních domů a pravidelných měsíčních plateb.

Článek

Potomci zavražděného novináře ze Saúdské Arábie Džamála Chášakdžího podle zpravodajské agentury Reuters ve středu uvedli, že se Saúdskou Arábií neuzavřeli žádnou dohodu týkající se smrti jejich otce. Popřeli tak, že by od saúdské vlády dostávali pravidelné sumy peněz či luxusní domy.

S informací, že se Saúdové snaží koupit mlčení rodiny Chášakdžího, přišel minulý týden server The Washington Post, pro který Chášakdží pravidelně psal.

„Soud s podezřelými z vraždy mého otce ještě probíhá, žádná dohoda nebyla a není diskutována,” uvedl v prohlášení Chášakdžího starší syn Salah.

V rodinném prohlášení ale nebylo podle agentury Reuters jednoznačně uvedeno, že žádné peníze v budoucnu od saúdské vlády děti Chášakdžího nepřijmou. Naopak v poslední části stojí, že „akty moudrosti a velkorysosti vyplývají z vysoké morálky a lidskosti a nejsou přiznáním viny nebo omylu. Byli jsme vychováni, abychom byli vděční za laskavost a neodmítali ji.“

OSN právě kvůli probíhajícímu soudu upozorňuje na porušování mezinárodního práva ze strany Saúdské Arábie. Agnes Callamardová, zvláštní zpravodajka OSN pro otázky mimosoudních, sumárních a svévolných poprav proces označila jako netransparentní. „Právě probíhající soudní řízení nedodržuje mezinárodní právo, podle kterého spravedlivý proces zahrnuje i právo na veřejné slyšení,” dodala. Celý proces je odborníkům, veřejnosti i médiím utajený.

„Vláda Saúdské Arábie se plete, jestli si myslí, že způsob, jakým je proces veden, uspokojí mezinárodní komunitu nejen v otázce spravedlnosti z hlediska mezinárodního práva, ale i v otázce platnosti rozsudku,” komentovala proces Callamardová.

O přístup na slyšení požádala jak OSN, tak i Mezinárodní advokátní komora.

„Nemůžeme Saúdům dovolit proměnit celý případ v zaujaté řízení proti vybrané skupině lidí a zároveň tak smazat potenciální vinu vysokých saúdských představitelů,” dodal Louis Charbonneau, ředitel Human Right Watch, a doplnil, že by soud měl být zpřístupněm zahraničním odborníkům a organizacím.

Reklama

Doporučované