Hlavní obsah

Děti Země znovu vyhlásily anketu o Ropáka roku a Zelenou perlu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sdružení Děti Země vyhlásilo 28. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 25. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 12. června a vítěz bude známý 26. června.

Článek

Kandidátkou na obě ceny je letos ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V tiskové zprávě to uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké antiekologické stavby. Loni bylo v nominaci 12 lidí. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni soutěžilo 40 výroků.

Mezi „žhavými“ kandidáty na Ropáka roku je podle Patrika ministryně pro místní rozvoj a poslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová za přípravu věcného záměru nového stavebního zákona. Záměr podle něj jednak opět omezuje efektivní účast veřejnosti při povolování staveb a jednak výrazně snižuje ochranu různých veřejných zájmů na úkor rychlého a snadného vydání povolení. Podle Patrika se v nominacích určitě objeví třeba i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Silnou kandidátkou na Zelenou perlu je podle Patrika opět ministryně Dostálová, která v jednom článku z poloviny února 2019 uvedla: „Nesmí se stát, že se u stavebního řízení najednou objeví sysel nebo jiné chráněné zvíře a celé řízení se zruší. Dneska se prý ‚syslové‘ různě převážejí jen proto, aby se zabránilo výstavbě.“

Antiekologickou cenu Ropák loni dostal za rok 2018 předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický, mimo jiné za prosazování výstavby plavebního kanálu u Přelouče. Zelenou perlu za antiekologický výrok za rok 2018 získal poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD), a to za slova o slovenském vodním díle Gabčíkovo. V projevu na podporu výstavby jezu u Děčína v Poslanecké sněmovně uvedl: „Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné.“

Reklama

Doporučované