Hlavní obsah

Dětské knihy ze Západu narušují „čínský sen", vláda je výrazně omezí

Čína chce omezit publikaci dětských knížek ze západních zemí.

 

Reklama

Čínští nakladatelé obdrželi nařízení, které jim udává povolené množství publikovaných zahraničních knížek s dětskou tematikou.

Článek

Medvídek Pú, Prasátko Pepa nebo například Karlík a továrna na čokoládu spadají do skupiny dětských obrazových publikací, které projdou drastickým omezením na čínském trhu. Tamní vláda tak chce omezit vliv západní kultury zejména na děti do 14 let.

V Číně je až 220 milionů obyvatel v předškolním a školním věku, což znamená, že se jedná o potencionální masivní trh s dětskými publikacemi. Jen v minulém roce zde bylo publikováno 40 000 knih pro děti, přičemž byly nejprodávanější právě ty ze západních zemí.

South China Morning Post informovala o nařízení, které vydala Čínská státní vydavatelská správa. Týká se systému kvót udávajícího povolený počet publikovaných zahraničních knížek s dětskou tematikou na území Číny v průběhu jednoho roku.

Čínská vláda tak chce podpořit prodej knih místních autorů. „Nedovedu si představit realizaci tohoto nařízení, bude to velmi obtížné a nepřinese to žádný prospěch pro lidi ani pro stát,” myslí si jeden z čínských vydavatelů.

Čína zesílila svůj boj s vlivy západní kultury od roku 2012, kdy nastoupil na post nejvyššího vůdce Si Ťin-pching, který slibuje takzvaný „čínský sen”.

Reklama

Související témata:

Doporučované