Hlavní obsah

Dětští figuranti si šli koupit tvrdý alkohol. A uspěli, zjistila inspekce

Na konci školního roku se opět prodával dětem tvrdý alkohol, zjistila ČOI.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z dat národní protidrogové koordinátorky vyplývá, že průměrný věk první opilosti dětí je 12 let, opakovaně opilá byla třetina patnáctiletých.

Článek

Česká obchodní inspekce je už několik let zapojena do celostátní akce pod názvem HAD – hazard, alkohol a děti. A protože od roku 2017 může, posílá na kontroly figuranty. Tedy děti ve věku okolo patnácti, šestnácti let. Loni takto proběhlo 519 kontrol a porušení zákona, kdy obchodníci prodali alkohol dítěti, se zjistilo ve 290 případech.

Letos proběhla kontrola na závěr školního roku v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, ČOI jich provedla šestnáct. Ve 12 prodejnách prodali alkohol dětem.

„Vypadá to úplně normálně. Děti přijdou do obchodu, řeknou si o nějaký, většinou tvrdý alkohol, a pokud je ten alkohol dítěti prodán, přichází inspektor ČOI a začne sepisování protokolu o porušení zákona. S inspektory přichází také policie, která může kontrolovat i děti v okolí, jestli jim nebyl prodán alkohol a nejsou v podnapilém stavu,“ popisuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Někteří hospodští se brání, že není poznat, že jde o děti mladší osmnácti let. „Nebereme jako figuranty děti, které vypadají starší, tedy třeba chlapce, kteří už mají vousy,“ namítá Fröhlich.

Pokuty za prodej alkoholu mladistvým jsou až do výše jednoho milionu korun. V jednom případě ČOI zakázala podnikateli činnost, což je nejtvrdší trest. A to na Brněnsku, kde prodejce i přes opakované pokuty dál prodával alkohol dětem.

Více o kontrolách České obchodní inspekce ve videu nad článkem. Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, najdete ho na Televizi Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované