Hlavní obsah

Deutsche Bank jako riziko. Evropa není připravena na velký pád

 

Reklama

Největší německá banka stojí na pokraji propasti, pokud do ní spadne, pocítí to celý bankovní sektor v Evropě.

Článek

Deutsche Bank se snadno může stát, že bude evropskou napodobeninou Lehman Brothers, tedy americké banky, jejíž pád v roce 2008 stál na začátku nejhlubší recese od konce druhé světové války.

Největší německý finanční ústav prožívá v posledních dnech kolotoč nepříjemných událostí. Čelí hrozbě obří pokuty od amerického ministerstva spravedlnosti (až 14 miliard dolarů) za transakce, které podnikal na americkém území. Desítka amerických fondů navíc minulý týden převedla svá aktiva do jiných bank mimo DB.

Akcie banky na burze poslední měsíce vytrvale padají - od počátku roku ztratily polovinu své hodnoty - a naopak prudce oživují při každé spekulativní zmínce o tom, že se banka dostává z nejhoršího nebo že německá vláda tento ústav nenechá padnout.

Odborníci varují, že případný pád DB může odstartovat podobnou finanční krizi, která propukla v roce 2008.

„Obavy jsou namístě zcela určitě. Nedávné stress testy evropských institucí skutečně odhalily, že Deutsche Bank je rizikovým prvkem,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Petr Zahradil, ekonom České spořitelny.

Na konci minulého týdny dostaly události rychlý spád, když se objevila v médiích zpráva, že hedgeové fondy, které pracují s rizikovými investicemi, daly od banky ruce pryč. Podobná situace nastala v předvečer krachu americké banky Lehman Brothers, který předznamenal finanční krizi vypuklou v roce 2008. Trh na to zareagoval poklesem akcií peněžního ústavu pod historickou hranici deseti eur.

Jděte z německých, italských a dalších bank v eurozóně, hned! Proč zkoušet štěstí? Celý evropský bankovní systém je podezřelý.

V pátek šéf Deutsche Bank John Cryan poslal svým zaměstnancům otevřený dopis, ve kterém ujišťoval podřízené i okolní svět, že banka má solidní základy. „V médiích se objevují spekulace, že některé hedgeové fondy s námi přestávají spolupracovat. To způsobuje neopodstatněné obavy. Měli bychom se dívat na celý obrázek ve větším kontextu. Máme více jak dvacet milionů klientů,“ píše Cryan v dopise zveřejněném na portálu Fortune a dodává, že banka se stala obětí spekulantů.

John Cryan (šéf Deutsche Bank): Je to v pořádku. Jsme v pořádku. Všechno je v pořádku.

Situaci vyostřily i představitelé německé vlády. Nejdříve ministr financí Wolfgang Schäuble popřel, že by vláda připravovala záchranný plán pro banku, která zaměstnává přes sto tisíc pracovníků. Následně se při letu do Izraele na toto téma rozhovořil před novináři i Sigmar Gabriel, vicekancléř a ministr pro hospodářství. „Nevěděl jsem, jestli mám brečet, nebo se smát, když banka, která udělala ze spekulací byznys model, začne říkat, že je obětí spekulací,“ uvedl podle Reuters.

Začátkem tohoto týdne ale přišla informace, že pokuta od Američanů může být reálně daleko menší (5,4 miliardy). Za banku se postavili i šéfové velkých německých firem. Důvěryhodný partner je to podle takových firem jako je energetický gigant E.ON a RWE, automobilky Daimler, elektrovýrobce Siemens i chemičky BASF.

Reklama

Doporučované