Hlavní obsah

Devastující svědectví o Michaelu Jacksonovi. Nový dokument přináší zpovědi obětí, rodina mluví o lynči

Nový dokument o Michaelu Jacksonovi a jeho vztahu ke dvěma chlapcům filmoví kritici označili za devastující.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Pobouření Jacksonovy rodiny vyvolal dokument Leaving Neverland. V něm dva muži, Wade Robson a James Safechuck, popisují své zkušenosti z kontaktu se slavným zpěvákem. Oba tvrdí, že je Jackson jako malé chlapce zneužíval.

Článek

„Má rodina i já jsme Wadea a jeho rodinu znali už od doby, kdy přišel do Ameriky. Neříkejte mi, že 4 hodiny dlouhá jednostranná prvoplánovost, kterou jste viděli, je věrohodnější než lidé, kteří ho reálně znají a vědí, jak se chová. Tohle celé je jen o penězích a zoufalé touze být opět relevantní.“

Takto se k dokumentu Leaving Neverland režiséra Dana Reeda vyjádřil Taj Jackson, synovec ikonického zpěváka Michaela Jacksona.

„Král popu“ je předmětem čtyřhodinového snímku, ve kterém dva muži vyprávějí, jak je Jackson v jejich dětských letech zneužíval. A s jakými následky jeho počínání se dodnes potýkají.

Většina filmových kritiků, kteří byli přítomni na páteční premiéře, dokument označila za zdrcující.

Wade se Safechuckem ve snímku totiž explicitně popisují, čeho se na nich měl Jackson dopouštět.

Wade Robson, původem z Austrálie, se s Jacksonem seznámil na taneční soutěži, když mu bylo pouhých pět let. Jackson ho údajně začal sexuálně zneužívat o dva roky později, když se spřátelili a Robson za zpěvákem často jezdil na návštěvy do jeho opulentního ranče Neverland.

James Safechuck se s Jacksonem seznámil při společném natáčení reklamy na Pepsi. Tvrdí, že ho zpěvák začal poškozovat hned několik měsíců poté, co se poprvé potkali. I Safechuck byl často zván do neblaze proslulého sídla. To mělo podle obou mužů prakticky na každém rohu tajné skrýše, kam měl Jackson tahat své oběti.

Mezi nejmrazivější momenty dokumentu patří podle amerického serveru Variety například ten, kdy Safechuck popisuje, jak mu Jackson nakupoval diamantové šperky, se kterými si následně v soukromí hráli na svatbu.

Robson zase od Jacksona obržel fax, tehdy technologickou novinkou, prostřednictvím kterého zpěvák chlapce údajně zasypával milostnými dopisy.

Jacksonova rodina na dokument reagovala prohlášením, že jde o veřejné lynčování člověka, který tu už není a nemůže se bránit. Zároveň uvedla, že jak Robson, tak i Safechuck jsou usvědčení lháři.

Jacksonovi tím naráželi na fakt, že oba muži zpěváka v minulosti hájili u soudu – Safechuck jako malý chlapec v 90. letech a Robson naposledy v roce 2005. Oba muži se ale brání tím, že jim Jackson způsobil trauma, které jim po řadu let zabraňovalo přiznat si, čím si v dětství doopravdy prošli. V roce 2013 sami podali trestní oznámení. „Chci mluvit pravdu tak nahlas, jako jsem předtím lhal,“ říká Robson v závěru filmu a snaží se tak omluvit řadu let, kdy měl vůči zesnulému zpěvákovi zcela jiný postoj.

Dokument Leaving Neverland režiséra Dana Reeda měl premiéru v pátek na americkém filmovém festivalu Sundance. Na televizních obrazovkách se objeví na jaře.

Reklama

Doporučované