Hlavní obsah

Deváťáci zpátky do lavic. O návrhu Plagy rozhodne ve čtvrtek vláda

Foto: Profimedia.cz

Devátý ročník by se mohl vrátit do škol 11. května.

Reklama

Urychlené rozvolňování omezení se dotkne i škol. Kromě vysokoškoláků se do lavic možná podívají i žáci devátých ročníků. Jedná o tom ministerstvo školství s epidemiology a rozhodnutí by mohlo padnout ve čtvrtek na vládě.

Článek

Zatímco podnikatelé se mohou těšit na rychlejší otevírání svých provozoven – nákupní centra tak spustí provoz o měsíc dříve, než se předpokládalo – žáci a studenti na rychlejší návrat do škol zatím čekají marně. Pro žáky devátých ročníků by se ale po čtvrtečním jednání vlády mohlo leccos změnit.

Stále platí plán, že se do lavic budou moci vrátit v omezeném režimu od 11. května studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol a od 25. května žáci prvního stupně, ale jen ve školních skupinách do 15 lidí.

I když i tento harmonogram se už upravoval, ale jen pro vysokoškoláky. Původně mohl na konzultace a zkoušky od 20. dubna jen poslední ročník. Nařízení se ale změnilo a o týden později dostali povolenku i všichni ostatní vysokoškoláci.

Nově by ale ministr školství Robert Plaga (ANO) chtěl, aby se do školy vrátili dříve i žáci devátých ročníků.

„Intenzivně o tom jednáme s epidemiology,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Zatím pro celý druhý stupeň platí, že by mohl chodit na konzultace až v průběhu června. Zvlášť žáky devátého ročníku to ale postihne. V první polovině června je totiž čekají jednotné přijímací zkoušky a ne každý žák měl kvůli uzavření škol šanci se na ně dostatečně připravit.

„Já bych byl rád, aby se deváťáci vrátili do škol v první vlně jako maturanti,“ řekl dnes v České televizi Plaga. To znamená, že by se žáci devátých ročníků mohli objevit v lavicích zase 11. května. Jasno by mělo být po čtvrtečním jednání vlády.

Už tak jsou ale deváté ročníky v nevýhodě. Na rozdíl od svých předchůdců mají totiž jen jedinou šanci na složení jednotných přijímacích zkoušek. V normálních časech mohou žáci využít pokusy dva.

O návratu devátých ročníků do lavic bude ale rozhodovat hlavně epidemiologický tým ministerstva zdravotnictví. Právě resort Adama Vojtěcha (za ANO) totiž mimořádným opatřením školy uzavřel, a to od 11. března podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Tedy den před vyhlášením nouzového stavu. Ani jeho dřívější ukončení 17. května tak školy nepostihne.

„Opatření o uzavření škol není vázáno na nouzový stav, nebylo přijato dle krizového zákona, ale na základě zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová s tím, že pokud by bylo i přesto nutné opatření přijmout znovu, je ministerstvo připravené jej okamžitě vydat.

Soud sice nedávno čtyři opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví zrušil, nebylo ale mezi nimi to, kterým se přerušil provoz škol.

Reklama

Doporučované