Hlavní obsah

Devatenáctiletý student nemá od narození část ruky. Protézu si proto postavil z lega

Andořan David Aguilar z lega zhotovuje protézy.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Mladý Andořan David Aguilar se narodil bez části pravé ruky. Jako malý propadl stavebnici Lego – stavěl z ní auta, letadla, motocykly a nakonec si z ní zkonstruoval i funkční protézu paže. Nyní tento devatenáctiletý mladík studuje bioinženýrství na Mezinárodní katalánské univerzitě ve Španělsku.

Článek

Mladík už používá čtvrtý model protézy, kterou jako fanoušek fiktivního superhrdiny Iron Mana nazval podle jeho brnění MK s pořadovým číslem modelu. Sní o tom, že navrhne robotické končetiny dostupné všem, kteří je potřebují. O svůj příběh se podělil už dříve na videu na platformě YouTube, má dokonce i vlastní kanál Hand Solo.

„Jako dítě jsem byl před ostatními chlapci nesvůj, protože jsem byl jiný. Ale to mi nezabránilo věřit svým snům. Chtěl jsem v zrcadle vypadat jako ostatní kluci, mít dvě ruce,“ dodává mladý vynálezce, který protézu používá jen příležitostně a je bez ní soběstačný.

První, jenom základní, protézu si zkonstruoval, když mu bylo devět let. Každá další verze se hýbala lépe než ta předchozí. Žlutočervenou plně robotickou končetinu, kterou postavil v 18 letech, může ohýbat v loktu a dokáže s její pomocí něco uchopit. Při její konstrukci využil stavebnici helikoptéry. Do dalšího modelu, jehož základem byla stavebnice letadla, už zabudoval malý elektromotor.

Až dokončí studium, chtěl by vytvářet protézy dostupné všem, kteří je potřebují. „Chtěl bych jim dát protézu, i kdyby to mělo být zadarmo. Chtěl bych, aby se cítili normálně, protože – co je vlastně normální,“ konstatuje Aguilar.

Reklama

Související témata:

Doporučované