Hlavní obsah

Developer Sekyra rozjíždí svůj životní projekt. Podívejte se, jak má vypadat jeho Smíchov City

Podívejte se, jak má nová část Smíchova podle představ developera vypadat.Video: Sekyra Group

 

Reklama

Na Smíchově se na přelomu letošního a příštího roku po letech příprav a odkladů rozjede stavba, která změní tvář části Prahy. Developerská společnost Sekyra Group má stavební povolení na první etapu nové čtvrti Smíchov City.

Článek

„Půjde o největší jednorázový projekt v historii České republiky,“ říká majitel developerské firmy Luděk Sekyra. Větší pozemek než Smíchov představují pražské Bubny, tam se ale v nejbližších letech ještě stavět nebude.

„První etapu Smíchova chceme zahájit koncem tohoto roku nebo začátkem příštího. Na etapu druhou bychom měli mít do konce roku dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení do tří let. Samotnou stavbu chceme začít v roce 2024, případně 2025.“

Stavební povolení na první etapu už úřady vydaly, byť zatím není pravomocné.

+1

Zástavba Smíchova City začne severní částí. Tedy třemi domovními bloky u křižovatky ulic Knížecí a Nádražní. Odtud později povede téměř kilometrová pěší zóna až k nádraží Praha Smíchov. Tento zelený městský bulvár se ale bude stavět až ve druhé fázi.

„V rámci první etapy postavíme na 35 tisících metrů čtverečných tři bloky. Jeden administrativní, ve zbývajících dvou bude 450 bytů,“ upřesnil výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

Náklady na startovací etapu dosáhnou zhruba tří miliard korun, hotova má být do dvou let.

Kdo ji bude stavět, není jasné, Sekyra Group zatím nemá uzavřenou soutěž na generálního dodavatele.

Podobu projektu určují výsledky mezinárodní architektonické soutěže. „Domovní bloky jsou členěny na jednotlivé domy, které se liší typologií i architektonickým ztvárněním. Na realizaci se podílí sedm architektonických ateliérů doporučených nezávislou porotou,“ dodal Anderle.

Pod urbanistickým konceptem je podepsán ateliér A69. Architektonické návrhy tvořili Kuba & Pilař architekti, Haascookzemmrich STUDIO 2050, Chalupa architekti, Lábus-AA-Architektonický ateliér, D3A a Projektil architekti.

„Projekt zohledňuje i požadavky Pražanů, kteří v rámci participace ovlivnili svými podněty finální podobu,“ zdůrazňuje Anderle.

Jih: zelený bulvár

Druhá etapa zástavby Smíchova počítá s 900 metrů dlouhou pěší třídou, lemovanou budovami se 130 tisíci čtverečných metrů užitné plochy.

Náklady vyšplhají na 7,5 miliardy korun, Sekyra Group se o ně podělí s Českou spořitelnou. Pro ni tu vznikne ve čtyřech samostatných budovách nová firemní centrála, jež zabere více jak polovinu zastavovaného území.

Na jižním cípu bulváru vyroste nový hotel, přibudou další tři administrativní budovy.

„Půjde převážně o nebytovou zástavbu s výjimkou apartmánových domů, určených k servisovanému bydlení,“ vysvětluje Anderle. „Může jít o studentské bydlení nebo ubytování pro manažery firem, prostě o dlouhodobý pronájem apartmánů se službami hotelového typu,“ upřesňuje.

Sekyra Group

Developerská společnost Luďka Sekyry

Na trhu působí přes 20 let

Stavěla firemní sídla pro Českou spořitelnu, Nestlé, Skanska či T-Mobile

Za projekt Národní technické knihovny získala ocenění Stavba roku 2009

Postavila nebo zrekonstruovala přes 7 tisíc bytů

V Praze rozvíjí projekty Smíchov City, Rohan City a Žižkov City

Živý pouliční parter

Domy v první i druhé stavební etapě budou mít v přízemí do ulice otevřené obchody, provozovny služeb, restaurace a kavárny. Budoucí bulvár přetínají dva parky o rozloze 1,4 hektaru.

Investoři předpokládají, že se z pěší zóny Smíchov City stane živá městská část. Díky tomu, že tu není plánována klasická bytová zástavba, může podle Anderleho bulvár tepat a hlučet dlouho do noci.

Z pěšího bulváru povede nová pěší lávka přes železniční kolejiště ke smíchovskému nádraží. „Lidé tak budou mít možnost dojít hezkým prostředím parku lemovaného stromořadím s průhledy na Pražský hrad a kostel svatého Václava až na nádraží,“ líčí Anderle.

Žeň pro architekty

Podobu jižní části Smíchova City předurčila mezinárodní architektonická soutěž. Na zadání spolupracoval také Institut plánování a rozvoje (IPR) města Prahy.

Do soutěže se zapojilo 166 architektonických studií, vítězné projekty loni v březnu určila nezávislá porota v čele s architektem Petrem Hlaváčkem, bývalým šéfem IPR, dnes náměstkem pražského primátora.

Vítězem soutěže bylo vyhlášeno sdružení Baumschlager Eberle Architekten z Rakouska s českým studiem Pavel Hnilička architekti. Druhou příčku získali Švédové Tham & Videgård, třetí německý tandem Kleihues+Kleihues. Na doporučení poroty ale Sekyra Group spolupracuje s větším počtem architektonických firem.

Podobu kampusu České spořitelny tak vtisknou Baumschlager Eberle Architekten se studiem Pavla Hniličky, hotel navrhují Henke Schreieck Architekten, další budovy studia Tham & Videgård a Schindler Seko Architects.

„Zapojení více architektů pomáhá zachovat diverzitu území a zaručuje naplnění filozofie rostlého města. Jednotliví architekti ale respektují zastavovací plán, který vyšel od vítěze soutěže – sdružení Baumschlager Eberle a Pavla Hniličky. Podobně se historicky stavělo na základě Plánu polohy a výšek královského města Praha například v Nuslích, Dejvicích, Bubenči, Vršovicích a na Vinohradech. Nebo později v Dejvicích na základě plánů Antonína Engela,“ říká Anderle.

Účast veřejnosti

Postup Sekyra Group vítají i na magistrátě. „Takto připravený projekt je ukázkovým příkladem prvotřídního urbanismu, kvality veřejného prostoru i architektury samotné. Vím, že za celým projektem a procesem je ohromné množství práce,“ říká architekt a náměstek primátora Petr Hlaváček.

Podle něj by Smíchov City mohl být příkladem pro všechny velké městské projekty v Praze. „Mohl by také udávat správný směr pro revitalizace brownfieldů jak v hlavním městě, tak v České republice,“ soudí bývalý šéf IPR.

Tak jako při přípravě první severní etapy i v případě jižní části se k návrhům budou moci vyjádřit i občané. Sekyra Group projekt v pondělí 14. října představí veřejnosti v Centru architektury a městského plánování ve Vyšehradské ulici v Praze 2 (areál Emauzského kláštera).

Vystaven tu bude mezi 17. a 19. hodinou model Smíchova City v měřítku 1 : 500, návštěvníci se mohou také ve virtuální realitě podívat na novou čtvrť ze střech okolních domů.

Reklama

Doporučované