Hlavní obsah

Koronavirus mění české byty. Přibyl nový prvek

Foto: Pexels.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Doma, nebo v kanceláři? Kdoví. Home office zasáhne do podoby českých bytů, hlásí developeři.

Článek

Doba se mění. Přibližně třetina českých pracovníků by podle nové studie think tanku IDEA při CERGE-EI, společném pracovišti Národohospodářského ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy, mohla pracovat z domova. I tomuto trendu je třeba se přizpůsobit. Své o tom vědí rezidenční developeři. Někteří z nich tak klientům, kteří se rozhodli investovat do nového bydlení, nabízí možnost přizpůsobit dispozice bytu tak, aby vyhovoval právě režimu práce z domova.

„V aktuálních projektech, které jsou již navržené, nám architekti zakreslovali možné umístění pracovního stolu do půdorysů. V jednotkách případů, kde to dispozice bytů umožňovaly, jsme pracovny rovnou vymezili v rámci půdorysu. Klientům kromě toho dáváme příležitost, aby si v rámci klientských změn dispozice bytů přizpůsobili, a případnou pracovnu si tak vytvořili na míru podle vlastních představ,“ říká Petr Beneš, ředitel společnosti Geosan Development.

I přesto, že drobné změny může developer ve svých schválených projektech provádět, nelze do nich nijak rozsáhleji zasahovat. A to je trochu problém. Hlavním důvodem je zdlouhavý proces schvalování, který ve většině případů trvá roky.

Nový trend home office není záležitostí jen posledního půl roku. I přesto, že pandemie koronaviru jeho nástup významně urychlila, ředitel společnosti Geosan Development tvrdí, že požadavky na domácí kanceláře budou přetrvávat i do budoucna.

„Nicméně konkrétní podíl bytů se samostatnými pracovnami nebo pracovním koutem v nových projektech bude záviset na analýze poptávky stávajících zákazníků,“ popisuje plány, které jsou zatím ještě v plenkách, Petr Beneš.

Ale jsou tu i jiní realitní hráči, kteří myšlence na efektivní rozdělení bytu na soukromou a pracovní část, neříkají ne. Jedním z představitelů je také Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Pracovna jen pro byt 3+kk a víc

Ten však upozorňuje, že podobné proměny bytových dispozic se hodí hlavně pro bydlení o velkých prostorách, které jsou zároveň také dražší. „Prostor pro domácí kancelář lze však vytvářet rovněž v bytech s menšími dispozicemi,“ nevylučuje. „Ty ale musí splňovat nutné hygienické a ergonomické požadavky. U menších bytů je důležité, jak si s interiérem dokáže poradit bytový architekt,“ dodává Soural.

„Například zájemce o vybraný čtyřpokojový byt na projektu Nová Nuselská, jejž právě dokončujeme, může využít jednu z místností buď jako pracovnu, nebo jako šatnu. Důležité je, aby byl do takové místnosti zaručený dostatečný denní svit,“ vysvětluje šéf Trigemy.

Trend nevydrží, tvrdí developer

Jsou tu ale i zástupci, kteří s tímto trendem nehodlají začínat.

„Je možné, že developeři budou do svých projektů pracovny zahrnovat v příštích letech běžně. Z mého pohledu se je však vyplatí realizovat jen u jednotek o dispozicích větších než 3+kk,“ říká pro Seznam Zprávy ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

„My zatím nic takového neplánujeme. Ty projekty, které teď vznikají ještě na papíře, budou na trhu za několik let. Co v té době bude klient žádat, je těžké odhadnout. Pokud se ekonomika vrátí do normálu, nevím, jestli by takový zájem o pracovny měl být,“ dodává šéf společnosti Ekospol.

Povolovací proces

Za posledních 10 let se doba povolování výstavby nových bytů prodloužila z běžných dvou až tří let na dnešních osm až deset let. Nejsou dodržovány správní lhůty a to dohromady stále více zvyšuje počty chybějících nových bytů, které by bylo možné na trh vůbec nabídnout.

Jak tedy mohou developeři prostory přizpůsobovat? Těžko. Právě povolovací procesy a vydaná stavební povolení je něco, co trápí asi každou developerskou firmu. Ty však míří se změnami spíš do budoucnosti.

Již připravené projekty podle Beneše ze společnosti Geosan Development však možnost pracovního koutu do jisté míry zohledňují už nyní.

„Nicméně u budoucích projektů zvažujeme, že se tomuto tématu budeme věnovat ještě detailněji. Pokud budeme vnímat zvýšenou poptávku po domácích kancelářích v projektech, které nyní máme v prodeji anebo které půjdou do prodeje v blízké době, rozhodně na ni adekvátně zareagujeme,“ vysvětluje.

„Například v první fázi projektu Rezidence Neklanka, kde máme k dispozici 31 bytů, jsme v rámci klientských změn řešili samostatnou pracovnu v jednom případě,“ dodal Beneš pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované