Hlavní obsah
Online

Semelová v debatě: Soukromé vlastnictví je soukromé jen do určité doby

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kandidátka komunistů v Praze Marta Semelová se rozhovořila o vyvlastňování bytů.

Reklama

aktualizováno •

Dění v předvolební kampani sledujeme v online reportáži.

Článek

Co se děje a co kde najdete

  • Do zahájení voleb zbývá 7 dní. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Kam chtějí politici Česko dovést za čtyři roky? A jak chtějí zlepšit život mladým? I to byla témata předvolební debaty na TV Seznam. Její záznam je ve videu níže.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.

Záznam předvolební superdebaty TV Seznam.Video: Televize Seznam

Jak to při debatě i v jejím zákulisí vypadalo, zachytili naši fotoreportéři. Podívejte se:

+24

  • Schillerová: Babišova kniha není program hnutí ANO

  • Semelová z KSČM: Byt je soukromý majetek, jen když plní funkci

    Kandidátka za komunistickou stranu Marta Semelová zpochybnila nedotknutelnost soukromého vlastnictví bytů.

    „Nový občanský zákoník umožňuje vyvlastnění bytů, které jsou prázdné, chátrají a tak dále. Toto jednání bychom chtěli vyvolat. Lidé nemají kde bydlet a na druhou stranu jsou tady prázdné byty,“ řekla Semelová v debatě na ČT 24.

    „Soukromý majetek může být soukromý do té doby, dokud to plní to, co má. To znamená byty k bydlení, ne ke kšeftování,“ uvedla politička, která v minulosti proslula obhajováním totalitního komunistického režimu.

  • Spolu vytahuje slogan „Babišova drahota“ u bydlení

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vytáhl v debatě na TV Seznam plakátky se sloganem „Babišova drahota“, který naráží na zvyšování cen.

    Jurečka, který kandiduje za koalici Spolu, vyčetl předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že za jeho vlády se zdvojnásobily ceny bytů.

    Sousloví „Babišova drahota“ poprvé použil volební lídr Spolu a šéf ODS Petr Fiala v jiné televizní debatě na začátku týdne.

    Kvůli rostoucímu tempu inflace ve čtvrtek centrální banka zvýšila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu.

  • Budoucnost EET je nejistá. Povinné chce jenom ANO a ČSSD

    Vedoucí kandidáti politických stran se v debatě na TV Seznam neshodli na tom, zda se mají čeští podnikatelé a živnostníci vrátit k povinnému používání elektronické evidence tržeb.

    Většina stran se přiklání spíše k dobrovolnosti. S návratem k povinnému vykazování přes elektronické pokladny od roku 2023 počítají současné koaliční formace, hnutí ANO a ČSSD.

    „Zaměstnanec také nemá možnost, jak si spočítat daně, také mu to strhnou z pásky,“ řekl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

  • Z krize se musíme proinvestovat, říká Schillerová

    Česká republika se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) musí vymanit z následků koronavirové krize přes masivní investování. Umožňuje to prý dobrý stav veřejných financí.

    Současně ministryně nechce zvyšovat daně ani polevit z plánovaných sociálních výdajů.

    „Musíme zůstat zemí s nízkými daněmi a se sociálními jistotami,“ řekla Schillerová v debatě na TV Seznam.

    Hnutí ANO, za které Schillerová kandiduje v Jihomoravském kraji, má podle ministryně „citlivý“ plán konsolidace, který nepočítá s rozsáhlými škrty výdajů. „My chceme dělat věci, které jsme schopni ufinancovat,“ uvedla vicepremiérka. Připomněla, že ANO chce například zvyšovat průměrný důchod na 20 tisíc korun.

  • Babiš nevyloučil povolební spolupráci s SPD ani s ODS

    Předseda hnutí ANO Andreje Babiš se vyhnul odpovědi na přímou otázkou, zda by si po sněmovních volbách dokázal představit koaliční spolupráci s SPD Tomio Okamury.

    „Já odmítám spolupráci s ‚Pirátostánem‘,“ odpověděl Babiš na Rádiu Z. Soustředil se jenom na kritiků Pirátů. „Tihle lidé chtějí rozvrátit naši zemi, naši kulturu, naše zvyky,“ uvedl v rozhovoru, který byl natočený v úterý 28. září.

    Někteří kandidáti za hnutí ANO, například vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová v předchozích týdnech řekli, že s SPD spolupracovat nechtějí, hlavně kvůli odmítavému postoji Okamurovy strany vůči EU a NATO.

    Babiš neodpověděl jasně ani na dotaz ke spolupráci s občanskými demokraty, kteří kandidují v rámci koalice Spolu. „Dopadnou volby a potom se uvidí. My máme program pro všechny lidi,“ řekl premiér.

  • Nepřijatelné, kritizují Babišovu tiskovku novinářské organizace

    Novinářská organizace Mezinárodní tiskový institut (IPI) v prohlášení odsoudila středeční nevpuštění části žurnalistů na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše s jeho maďarským protějškem Viktorem Orbánem v Ústí nad Labem. Za nepřijatelný označila tento postup i nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF).

    „IPI důrazně odmítá tuto zbytečnou překážku svobodné novinářské práce a odsuzuje diskriminační politiku, která brání novinářům z určitých médií v přístupu na tiskové konference,“ uvedl zástupce ředitele IPI Scott Griffen.

  • Vnitro radí, jak na volby

  • Transparency International: Verdikt o Babišovi má přesah i do dotací a zakázek

    Rozhodnutí černošického městského úřadu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně ovládání médií má podle protikorupční organizace Transparency International (TI) přesah také do veřejných zakázek a dotací skupině Agrofert. Střet zájmů premiéra podle ředitele TI Petra Leyera nezpochybnitelně existuje. „Formálně jde o přestupek, ale rozhodnutí černošického úřadu má přesah do oblasti dotací a veřejných zakázek. I když není rozhodnutí pravomocné, prostředky by nyní měly být preventivně zastaveny,“ uvedl.

    Babiš obviňování z porušování zákona o střetu zájmů odmítá. Tvrdí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti do něj začleněné.

  • Šlachtu rozčílila chystaná kniha

    Předseda Přísahy Robert Šlachta mění povolební strategii. Až dosud nevylučoval spolupráci s žádnou stranou, názor však změnil poté, co Seznam Zprávy upozornily na vznikající knihu a videa kritické k jeho práci u policie. „Vylučuji jak spolupráci s ANO, tak s SPD, pokud za tím stojí,“ uvedl Šlachta. Jak popsaly Seznam Zprávy, knihu se chystá vydat poradce Tomia Okamury a vystoupí v ní několik lidí blízkých hnutí ANO.

  • Hamáček o covidu: Bylo mi řečeno, že straším a že se mám věnovat České poště

    Takovou situaci jako před letošními sněmovními volbami ČSSD nepamatuje. I když její lídři nešetří sebevědomím, straně poprvé reálně hrozí, že vypadne z Poslanecké sněmovny. Co stojí za pádem strany?

    Hostem pořadu Seznam Zpráv Ptám se já je právě teď předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Sledujte živě.

  • Návštěva maďarského premiéra podtrhla zamýšlené vyznění Babišovy „covid-free“ kampaně

    Orbánova návštěva jen podtrhla zamýšlené vyznění Babišovy „covid-free“ volební kampaně: Mluví se v ní o šest let staré migrační vlně, o které jsme si spíš četli ve zprávách, než že bychom se s ní setkali. Nemluví se o tisících obětí covidu a následcích pro vzdělání, podnikání a lidské osudy. S tím jsme se naopak intenzivně setkávali tváří v tvář. A ještě to neskončilo.

  • Andrej Babiš agituje prostřednictvím svých médií

  • Koller, Macháček, Hanák a další umělci chtějí dostat KSČM ze Sněmovny

    Herci Iva Pazderková, Jiří Macháček, Barbora Poláková, Tomáš Hanák, Jitka Schneiderová nebo třeba výtvarník David Černý, hudebník David Koller a youtuber Kovy. Osobnosti české kulturní scény se zapojily do výzvy #SbohemSoudruzi iniciované spolkem Dekomunizace. Hlavním cílem je motivovat občany k tomu, aby šli 8. či 9. října volit s vědomím toho, že na každém hlasu záleží.

    „Kampaň jsme spustili proto, že KSČM považujeme za politickou stranu s temnou totalitní minulostí, od níž se nikdy plně nedistancovala. V minulých senátních volbách strana ztratila své pozice a nyní je velká šance, že neuspěje ani v parlamentních volbách. Byl by to ten správný dárek k letošnímu stoletému výročí jejího vzniku. Je důležité jít k volbám, chceme apelovat na všechny voliče, aby to pochopili a hodili svůj hlas některé z demokratických stran. Nevzdávejte se svého hlasu, pokud tak uděláte, může se stát, že dostanou prostor ti, jejichž vlivu na společnost se bojíme nejvíce – extrémní a populistické strany či hnutí s flexibilními hodnotami,“ přibližuje poselství výzvy #SbohemSoudruzi Michal Gregorini ze spolku Dekomunizace.

    Foto: Dekomunizace

    David Koller v antikomunistickém triku.

  • Social Watch: Vládní i opoziční politici při epidemii selhali

    Covidová epidemie prohloubila v Česku nerovnosti a dopadla hlavně na ženy. Uvádí to kromě jiného výroční zpráva české koalice Social Watch. Zpráva konstatuje, že politici prosazují spíš zájmy firem.

    Podle zprávy vládní koalice, ale i opoziční politici v epidemii selhávali. „Když vláda nepočítá s účastí občanů a dostatečně je nechrání, ale chrání víc zájmy soukromých firem, ať českých, nebo nadnárodních, vede to k nedůvěře lidí a ohrožení demokracie,“ řekl předseda české koalice Social Watch Jiří Silný.

    Social Watch je mezinárodní síť organizací, které se zaměřují na boj proti chudobě, ochranu lidských práv, ochranu klimatu či prosazování rovných šancí.

Reklama

Hlavní zprávy